Ukraine People

Кабінет міністрів посилює правила в «жовтій зоні»

Кабінет міністрів посилює правила в «жовтій зоні»
373360 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні змінили правила карантину. Ось, що написав МОЗ на офіційному сайті:  «Обмеження “жовтого” рівня епідембезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та усі організатори масових заходів, працівники кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення від COVID-19». 

    Бізнес та громадські установи зможуть працювати лише за вакцинації однією дозою всього персоналу (або за наявності сертифікату чи одужання). Те саме стосується відвідувачів.

Раніше бізнес у «жовтій» зоні міг обирати модель роботи: не перевіряти COVID-документи у відвідувачів, але працювати відповідно до певних обмежень щодо площі та кількості відвідувачів, або перевіряти документи й працювати без обмежень. Нові правила не передбачають вибору. Жовтий сертифікат діятиме 30 днів замість 120 днів.

   Сертифікати тепер зчитуватимуть через програму "Дія", а не лише перевірятимуть візуальну наявність.

Тепер працівники закладів мають не просто запитувати відвідувачів про наявність сертифікату чи дивитися його візуально на смартфоні, вони повинні зчитувати QR-код з «Дії».

У Міністерстві охорони здоровʼя підкреслили, що для цього не потрібно додаткових застосунків або пристроїв, достатньо своїм додатком «Дія» зчитати код.

«Без зчитування сертифікат не вважається наданим і перевіреним», – заявив міністр Віктор Ляшко.

   Штраф за неналежну перевірку встановлюється у розмірі від 34 до 170 тисяч грн.

   Термін дії жовтого сертифіката

Кабмін змінив термін «жовтого» сертифікату (який свідчить про отримання однієї дози вакцину): він буде становити 30 днів замість 120, як було до цього.

Нагадаємо, що у жовтій зоні продовжує діяти обмеження на кількість людей на квадратний метр (1 особа на 4 квадратних метрів площі) при проведенні масових закладів. У спортивних залах та фітнес-клубах дозволятиметься не більше 1 особи на 10 квадратних метрів. А якщо ви хочете відвідати кінотеатр або інші культурні заклади, то дозволятиметься пустити вас по заповненості понад 50%.

Про прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я:

Пандемія COVID-19 може закінчитися вже наступного року. За планами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до кінця 2022 року 70% населення світу буде вакциновано, ковід стане контрольованим та перейде у форму сезонної хвороби (як кір чи грип) в окремих країнах. Повідомляється, що країни з високим рівнем вакцинації, природного імунітету та перехворіли на Covid-19 такі як: США, Великобританія, Португалія та Індія — вийдуть з пандемії першими.

 

Мої відео