Ukraine People

Що робити у разі накладення арешту на зарплатні виплати?

Що робити у разі накладення арешту на зарплатні виплати?
365185 ПЕРЕГЛЯДІВ

Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом, зокрема, винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах.
Стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.
На підставі постанови виконавця про арешт коштів боржника, банк зупиняє видаткові операції згідно арештованого рахунку боржника в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми.
Слід зазначити, що підставами для зняття виконавцем арешту з коштів боржника або його частини є – отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.
Для цього боржнику необхідно звернутися до банківської установи з метою отримання довідки про те, що рахунок боржника має спеціальний режим використання на який зараховуються виключно зарплатні виплати.
Нагадаємо, що рахунки, які передбачені для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов`язкових платежів до Держбюджету, є рахунками із спеціальним режимом, на які виконавчою службою відповідно до вимог законодавства арешт не накладається
Після отримання вищезазначеної довідки, керуючись пункту 1 частини 4 статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» та статті 43 Конституції України, боржнику слід звернутися до виконавця із заявою про зняття арешту з коштів, які містяться на арештованому рахунку боржника із зазначенням реквізитів такого рахунку.
Стаття 43 Конституції України гарантує кожному право на своєчасне одержання винагороди за працю, що захищається законом.
В такому випадку виконавець може звернути стягнення на заробітну плату боржника відповідно до статті 68 Закону України "Про виконавче провадження".

Мої відео