Ukraine People

ВалеріЙ ЗАЛУЖНИЙ: Що потрібно Україні, щоб повернутись до кордонів 23 лютого. Основні тези інтерв‘ю для The Economist

ВалеріЙ ЗАЛУЖНИЙ: Що потрібно Україні, щоб повернутись до кордонів 23 лютого. Основні тези інтерв‘ю для The Economist
419178 ПЕРЕГЛЯДІВ

Від початку повномасштабного вторгнення Головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному довелось звільнити 10 генералів, тому що їм було не до війни. Вони не справлялись зі своєю задачею.  

 

«Завжди можна бути нормальним... залишатися людиною в будь-якій ситуації – це найголовніше. Від початку війни я звільнив десятьох, тому що вони не справлялися. Ще один – застрелився» - наголосив Валерій Залужний.

 

 Головнокомандувач ЗСУ не проводить зараз ніяких масштабних операцій, бо для цього потрібно багато ресурсів. Так, Україну постійно підтримують Західні партнери, проте цього недостатньо.  

 

На питання, щодо звільнення Криму Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що українській армії важливо отримати контроль над Мелітополем у Запорізькій області. Станом на зараз українські військові знаходяться на відстані 84 кілометри від міста. Вихід до Мелітополя дає змогу контролювати наземний коридор, а також за допомогою систем HIMARS Збройні сили України зможуть дістатись найглибших точок, де перебувають російські військові в Криму. 

 

 

З цими ресурсами не можливо проводити нові великі операції, хоча українці працюють над однією з таких. Вона вже на підході, але ми її ще не бачимо. Але доводиться використовувати набагато менше боєприпасів наголошує пан Залужний.

 

«Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, я думаю, абсолютно реально вийти на рубежі 23 лютого» - сказав він.  

 

За його словами, людей вистачає, тому для армії не потрібні ще сотні тисяч. Проте Україні вкрай необхідна техніка: танки, бронетранспортери, БМП та снаряди. 

 

 

Коли мова йде про 50 тисяч снарядів, «люди непритомніють», оскільки це питання грошей, які виділяться на таку кількість снарядів для України. «Проте найгірше в цій ситуації те, що партнери справді не мають такої кількості в запасі», - сказав Валерій Залужний.

 

 Він також додав, що ми потребуємо більше сучасних систем протиповітряної оборони. 

 

 

«Зараз ми маємо коефіцієнт 0,76. Росіяни використовують цей коефіцієнт ефективності, коли планують свої атаки. Це означає, що замість 76 ракет вони запускають 100. А 24 проходять і досягають цілі. А що дві ракети роблять із електростанцією? Два роки не працюватиме» - наголосив Валерій Залужний.

 

Україна вже отримала деякі сучасні системи ППО, а саме: норвезько-американські системи протиповітряної оборони NASAMS, німецька система протиповітряної оборони IRIS-T, проте цього недостатньо.  

 

«Нам потрібні таких десятки» - додав він. 

 

 

А також Валерій Залужний наголосив, що росіяни готують повторний наступ на Київ. Для цього вони мобілізують ще близько 200 тисяч солдатів. Він нагадав, що не потрібно кормити себе ілюзіями, ніби російські військові нікчемні та відмовляються воювати.

 

«Це неправда. Вони воюватимуть. Цар скаже їм іти воювати, і вони підуть. Я вивчав історію двох чеченських воєн - все було так само. За нашими оцінками у них є резерв у 1,2-1,5 мільйонів осіб», - сказав він. За його словами, у найгіршому випадку наступ почнеться в січні 2023 року, в найкращому - березень. І наступ ймовірніше почнеться з півдня, чи з Білорусі.

 

Також додамо, що в інтерв'ю Валерій Залужний зауважив, що Російська федерація близько чотирьох років накопичувала ресурси для активного наступу на території України. У результаті, зібрані запаси майже вичерпані, а сама країна-агресор фактично не досягла жодного результату. "За моїми підрахунками, мабуть, роки за три з половиною-чотири вони їх інтенсивно збирали: людей, техніку, боєприпаси. Я думаю, що у них було ресурсів на три місяці, щоб досягти своїх цілей", - вважає Головнокомандувач ЗСУ.

Теги: Головнокомандувач ЗСУ, Збройні Сили України,Валерій Залужний,The Economist, Незалежний Медіа Форум, Агресія росії в Україні, www.uacenter.media, Independent Media Forum, IMF
Мої відео