Ukraine People

Як митники мільярди гривень вкрали на “зерновій угоді”. СБУ та БЕБ викрили корупційну схему

Як митники мільярди гривень вкрали на “зерновій угоді”. СБУ та БЕБ викрили корупційну схему
389888 ПЕРЕГЛЯДІВ

3 січня 2023 року Служба безпеки спільно зі співробітниками Бюро економічної безпеки України викрили корупційну схему із розкраданням державних грошей на експорті українського зерна. 

 

Правоохоронні органи провели обшуки в адміністративних приміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах «Чорноморськ-порт», «Південний порт», «Одеса-порт» ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. За результатами обшуків вилучено чорнові записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, що підтверджують митне оформлення та відправлення зернових культур. Також вилучено документи, які можуть свідчити про обізнаність посадових осіб щодо підприємств з ознаками ризиковості серед експортерів зерна. 

 

До злочинної схеми причетні більше ніж десять високопосадовців. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. 

 

Звинувачувані зробили масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Таким чином держава недоотримала сотні мільйонів гривень. 

 

Для реалізації злочинної схеми учасники задіяли більше ніж 370 приватних суб’єктів господарювання та працівників Держмитслужби. 

 

Через них злодії масово скуповували пшеницю та інші зернові продукти у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингівПотім продукцію перепродавали через декілька компаній з ознаками ризиковості та після цього відправляли на експорт. Зокрема підприємці, у період серпня-вересня 2022 року(тобто під час дії так званої “зернової угоди” на тлі російського вторгнення), вивезли понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах. 

 

Щоб «заплутати» торговельні ланцюги  та не сплачувати обов’язкові платежі до держбюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї «фірми-прокладки» до іншої. 

 

Як зазначалось раніше, БЕБ та Податкова направляли до Держмитслужби інформацію про ризикові операції, проте службовці ДМСУ їх ігнорували. 

 

Службовці Держмитслужби проігнорували інформацію про операції ризикових СГД, яка надавалася в листах БЕБ та ДПС. Усвідомлюючи корупційну складову щодо прикриття незаконної діяльності, митники сприяли проведенню експортних операцій зернової продукції за межі території України. Це у подальшому спричинило збитки державному бюджету в особливо великих розмірах.”, - зазначається в БЕБ. 

 

Точна сума збитків все ще підраховується. Тим часом Бюро економічної безпеки України оцінюють загальні збитки за 2022 рік, за умови недекларування доходу від згаданих експортних операцій у вигляді несплати податків, в 5,2 млрд грн. 

 

Наразі співробітники БЕБ аналізують діяльність ризикових суб’єктів господарювання, які здійснювали злочинні маніпуляції, документальне оформлення зернових культур, встановлюють всіх осіб, що причетні до корупційної схеми та службових осіб ДМС, що сприяли вивезенню зернових культур підприємствами.  Наразі правоохоронними органами вживаються заходи щодо притягнення звинувачуваних до кримінальної відповідальності та відшкодування завданих державі збитків. 

 

Досудове розслідування у межах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) проводять детективи Головного підрозділу детективів БЕБ за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора у співпраці зі співробітниками Служби безпеки України. 

 

Розслідування наразі триває, правоохоронці встановлюють всі обставини правопорушення, підраховують точні збитки для держави та притягують всіх винних до відповідальності.

Теги: Корупція,Зерно, Україна, СБУ, БЕБ
Мої відео