Ukraine People

Вбитий СБУ Денис Кірєєв був зрадником чи героєм для України? Короткий переказ його історії

Вбитий СБУ Денис Кірєєв був зрадником чи героєм для України? Короткий переказ його історії
371687 ПЕРЕГЛЯДІВ

Майже рік пройшов від початку повномасштабного вторгнення, але тільки зараз з'являються журналістські розслідування, які показують деякі епізоди перший стадій війни, що раніше зберігались в секреті. Так, наприклад, німецька газета WELT написала про те, як болгарський уряд допомагав Україні, постачаючи боєприпаси, зброю та пальне, яке іноді забезпечувало 40% потреб у дизелі для України, проте не робили це публічно. Але ми поговоримо більш детально про наступну новину, яку тримали в секреті, а саме - про банкіра Дениса Кірєєва, який на переговорах з росією представляв Україну. Але на початку березня при затриманні СБУ Кірєєва вбили, оскільки вважали його зрадником, а виявилось, що він працював на українську розвідку. Зі слів Буданова, його задача була тягнути час.

Отже, 5 березня 2022 року Служба безпеки України повідомила про вбивство консультанта з переговорів із росією Дениса Кірєєва. Його підозрювали у держзраді та вбили при затриманні. За словами ексрадника ОП Олексія Арестовича. Кірєєв намагався відібрати зброю в агента СБУ. Пізніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав Дениса "співробітником ГУР". The Wall Street Journal опублікувало статтю під назвою «російський агент чи український герой?», в якій йдеться, що Кірєєв попередив голову розвідки Кирила Буданова про російське повномасштабне вторгнення й масову атаку на столицю України 23 лютого 2022 року та як він взагалі потрапив на переговори з росією в білорусі. Тому спробуємо вияснити хто він для України.

Йому було 45 років і для преси він був «зрадником». СБУ звинувачували його у держзраді, як це згадувалось раніше, а вбили його через спробу відібрати зброю у співробітника служби безпеки. Начальник воєнної розвідки України, генерал Кирило Буданов сказав, що Кірєєв передав інформацію від власних російських контактів, яка допомогла Україні вистояти у боях за столицю в лютому 2022 року. «Якби не Кірєєв, ймовірніше, Київ був би взятий», - підкреслив Кирило Буданов. Він також додав, що Денис Кірєєв зумів налагодити зв‘язки з європейськими розвідувальними службами, а також із російськими військовими та чиновниками. З чого все почалось? У 2006 році Денис перейшов на роботу до Андрія та Сергія Клюєвих. Це були близькі люди до тодішнього президента-втікача — Віктора Януковича. Протягом років Кірєєв працював на Клюєвих і за цей період встиг налагодити зв‘язки з росією. Денис відвідував Крим коли там відбувався День Військово-морського флоту та був знайомий з багатьма російськими генералами. Кирило Буданов звернув увагу на Кірєєва у 2021 році, коли перший віднедавна став начальником розвідки. У виданні зазначають, що Буданов попросив Дениса «використати всі свої зв‘язки в росії та стати подвійним агентом». Все через те, що Кірєєв довго працював банкіром, тому він мав необхідне коло знайомств. Оскільки через нього здійснювались фінансові операції, він спілкувався з усіма, включаючи дуже впливових людей. У 2021 році розвідка США попереджали Україну про можливий напад росіян, в той час, як Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що росія готується до вторгнення, про що й повідомив Буданова. Як повідомляла розвідка Британії, один із братів Клюєвих повинні були стати маріонетковим урядом, який організували б росіяни після вторгнення. Від них Кірєєв й міг дізнатись про плани Кремля. У Дениса Кірєєва на 18 лютого були плани виїхати з України кататись на лижах, проте він передумав. Вже у другій половині дня 23 лютого Кірєєв повідомив Буданова, що москва готує вторгнення, ба більше, він навіть знав де атакуватимуть. Вранці 24 лютого російські загарбники висадили з гелікоптера десант в аеропорту «Антонов», що за кілька кілометрів на північ від Києва. Окупанти збирались використати аеропорт, щоб перекидати військо та техніку для підготовки штурму Києва.

За словами голови ГУР Кирила Буданова, Кірєєв через свої зв'язки допоміг виграти дорогоцінні години, щоб Україна змогла перекинути війська, відбити російську атаку та знищити аеропорт. Згодом Буданов попросив Дениса Кірєєва взяти участь у переговорах росії та України. Начальник ГУР вважав, що зв'язки Кірєєва допоможуть. Денис був на переговорах в Гомелі. Але перед другим раундом переговорів Кірєєву зателефонували з офісу Олександра Поклада, начальника контррозвідки СБУ. Після чого Кірєєв поїхав на київський вокзал зі своїми охоронцями. Він попередив їх, що його, можливо, заарештують, тому їм не потрібно втручатись. Біля Софійського собору машину Кірєєва оточили СБУ, які наказали охоронцям здати зброю. Кірєєва відвели до одного з мікроавтобусів. Після півтори години після інциденту у центрі Києва знайшли тіло Дениса Кірєєва.

Теги: СБУ, Служба Безпеки,ГУР ,Денис Кірєєв,Кирило Буданов, війна в Україні, Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну
Мої відео