Ukraine People

Битва за Мощун — переломний момент у війні. Володимир Зеленський вшанував пам'ять героям України

Битва за Мощун — переломний момент у війні. Володимир Зеленський вшанував пам'ять героям України
383076 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент України відвідав село Мощун, що на Київщині, де взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблим українським військовим, що звільняли село від російських окупантів.

Про це повідомляє пресслужба президента.

Глава держави сказав, що українці століттями доводять називатись незламним народом незламної країни. За його словами, битва за Мощун стала одним з вирішальних моментів в історії сучасної України.

«Я разом з усіма вами сьогодні тут, де рік тому відбувалися події такого масштабу й такого значення. Це битва за Мощун – невелике село, яке стало місцем великої відваги, великого подвигу наших великих людей. Ваших великих рідних і близьких. Невелике село біля Києва, що стало його великим щитом», — наголосив Зеленський.

Він додав, що тут українські воїни більше аніж два тижні стримували російську армію, зокрема елітні підрозділи десантних військ російської федерації та морську піхоту у важких боях.

«Окупанти тричі намагалися здійснити тут переправу основних сил і прорватися на Київ. Наші бійці тричі не давали цього зробити. І зрештою відтіснили ворога та змусили його відступити. Втримавши Мощун, ми захистили столицю. Не впали. Вистояв Київ, а з ним – і вся Україна», — сказав глава держави.

Він називає боротьбу на цьому напрямку переломним моментом або початком кінця ворога. А цю дату, власне 21 березня 2022 року  — днем, що додав українцям віри та сили, коли військові почали виганяти окупантів та деокуповувати українські території.

Президент наголосив, що раніше на озброєнні не було найсучасніших видів систем протиповітряної оборони або важкої техніки, проте була головна зброя —  єдність мільйонів українців та їхню готовність захищати свій дім і свою державу.

Володимир Зеленський також нагадав, що після героїчного звільнення села Мощун було звільнено низку інших населених пунктів України: Макарів, Ірпінь, Гостомель, Бородянку, Ворзель, Бучу, Городню, Ягідне, Тростянець, Охтирку. 2 квітня захисникам вдалось звільнити Київщину та Чернігівщину від окупантів повністю, а вже 4 квітня — Житомирщину та Сумщину.

За його словами, такі перемоги на фронті заряджали на подальшу боротьбу та повернення українського прапора до інших тимчасово окупованих територій: у Куп’янськ, Балаклію, Ізюм, Херсон.  "І після півночі – успішне звільнення рідної землі на півдні. Щоб далі –  на сході. Далі – у Криму. До повної деокупації нашої суверенної території. До нашої повної перемоги", — підкреслив Зеленський.

На церемонії біля пам'ятного знака «Янголам перемоги» президент висловив подяку військовослужбовцям, хто звільняв українські землі.

Присутні вшанували хвилиною мовчання людей, що віддали своє життя за визволення рідної землі.

Володимир Зеленський нагадав, що всі ми боремось заради однієї мети, і кожне село, кожна хатинка, кожен метр України буде визволений від окупантів, щоб наблизити день миру, день перемоги. Він також подякував всім, хто боронить Україну та наближає цей день.

До того ж Глава держави вручив державні нагороди українським військовим, серед яких: Льотчик В’ячеслав Ходаківський та штурман Олександр Корнійчук, які після вторгнення російської федерації виконували складні бойові завдання задля знищення особового складу окупантів та важкої техніки.

Нагороди також отримали військовослужбовці Служби Безпеки України, Збройних Сил України, Нацгвардії, Національної поліції, Держприкордонної служби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та військових з Державного бюро розслідувань.

Теги: Мощун ,Битва за Київ,деокупація, війна в Україні, Російська агресія , Володимир Зеленський, Президент України,глава держави
Мої відео