Ukraine People

Країни ЄС виступають за продовження заборони імпорту з України. Мінекономіки відреагувало

Країни ЄС виступають за продовження заборони імпорту з України. Мінекономіки відреагувало
391593 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина звернуться до Європейського Союзу з проханням продовжити заборону імпорту українського зерна. Український уряд закликав європейських партнерів  зняти заборону на імпорт та створити компенсаційний механізм для українських фермерів, які постраждали від обмежень експорту. 

Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко у своєму аккаунті в Twitter.

19 липня Іштван Надь зазначив, що більшість з країн вважають доречним продовжити заборону на імпорт українського продовольства до 31 грудня.

Ще у травні Європейський союз дав дозвіл п'ятьом країнам заборонити внутрішні продажі української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. При цьому ЄС дозволив транзит цих вантажів на експорт до інших країн, зокрема до інших країн Євросоюзу. Дія цієї заборони завершується 15 вересня.

За словами міністра сільського господарства Угорщини, Україна, враховуючи розміри держави та все, що вона виробляє й експортує до Європи, засмучує ринок.

На цю заяву відреагувало Міністерство економіки України. Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко закликала польський уряд зняти заборону на імпорт вітчизняної агропродукції, а з боку ЄС створити компенсаційний механізм для українських фермерів, які постраждали від обмежень експорту.

«Закликаємо польських колег пам’ятати про принцип партнерства. Блокування українського зерна на кордоні ЄС є неприпустимим. Російська агресія створює реальну загрозу для наших аграріїв – знищення портів і зернових елеваторів, блокада Чорного моря роблять роботу фермерів складною та небезпечною», — написала політикиня у своєму Twitter-акаунті.

Як повідомила Юлія Свириденко, відкритий кордон насамперед для українських фермерів і вільна торгівля для української агропродукції означає безпеку всього ЄС, зокрема і польських аграріїв. Адже зараз російська федерація намагається знищити український агросектор, щоб послабити його обороноздатність. Так вона відреагувала на заяви польських урядовців, які казали, що діють «не проти українців», а «на користь польських фермерів». 

«Партнерство України та Польщі не має бути вибірковим. Головним пріоритетом має бути безпека, навіть в умовах інтенсивної передвиборчої кампанії в демократичному суспільстві”, — наголосила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України.

Нагадаємо, що раніше Міністерство сільського господарства Словаччини заборонило обробку та продаж зерна, привезеного з України, а  Польща заборонила ввозити з України десятки видів продуктів сільськогосподарства та зерно. 

Тоді у Словаччині зазначили, що у партії українського зерна вагою 1500 тонн знайшли пестицид, який негативно впливає на здоров‘я людей і тому він заборонений в Євросоюзі. Своєю чергою під час партійного з‘їзду у Польщі Ярослав Качинський повідомив, що рішення уряду ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством». Все через якість землі, нижчу оплату працівників в Україні, а також через працю міжнародних компаній з розгалуженою інфраструктурою у більшості випадках.

Через прийняте рішення Європейським Союзом про скасування мита та квот на сільськогосподарську продукцію з України, зокрема на олійні культури, яйця, м‘ясо птиці та цукор, до аграрного бізнесу Польщі та інших сусідніх країн надійшла дешева українська продукція, яка змістила ринок. Це спровокувало зниження цін на домашню продукцію, що принесло величезних збитків бізнесу, зокрема польському.

Мої відео