Ukraine People

ЗСУ швидко опановують західні зразки військової техніки - Наєв

ЗСУ швидко опановують західні зразки військової техніки - Наєв
350657 ПЕРЕГЛЯДІВ
Збройні сили України встановлюють рекорди у військовій справі та опановують західні зразки військової техніки у неймовірно стислий термін.
Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.
"Українські Збройні сили продовжують встановлювати рекорди у військовій справі. З початком надходження міжнародної воєнно-технічної допомоги кмітливі українські воїни здивували професійні кола воєнних аналітиків, опановуючи західні зразки воєнної техніки у неймовірно стислий термін. Використовуючи комплексний підхід у плануванні застосування модерної техніки та озброєння, українські штаби чимало уваги приділяють саме підвищенню кваліфікації командних ланок тактичного та оперативно-тактичного рівня. Адже від підготовки командирів молодшого та середнього складу залежить найефективніше застосування нового озброєння, що з минулого року надходить до ЗСУ”, - йдеться в повідомленні.
За інформацією Наєва, зростання командного складу Збройних сил відбувалося особливо швидкими темпами з 2014 року у новій не радянській військовій традиції. Це був цілий комплекс заходів. Зокрема, з 2014 року у ЗСУ почала створюватись нова система підготовки. Війська готувались з урахуванням досвіду, набутого спочатку в районі проведення АТО, а надалі й під час ведення операції Об’єднаних сил. Більше уваги приділялося вмінню командирів усіх рівнів самостійно ухвалювати рішення. Перший досвід бойових зіткнень наочно продемонстрував важливість тренованості особового складу та підготовки офіцерського корпусу, оскільки у критичний момент воїн не піднімається до рівня своїх теоретичних знань, а діє так, як навчився, за тими алгоритмами, які засвоєні на навчальному тактичному полі.
Командувач також відзначив, що українські захисники демонструють вміння воювати не кількістю, а якістю.
“Зважаючи на перевагу ворога у кількісних показниках в озброєнні і боєприпасах, на перший план вийшло вміння воювати не кількістю, а якістю. І найголовніше — на відміну від радянської школи, де підлеглим ставлять завдання виконати наказ за будь-яку ціну — у ЗСУ командир має право сам ухвалювати рішення під час бою, залежно від ситуації, що склалася, якщо його рішення не ставить під загрозу виконання основного завдання”, - зазначив командувач.
За його словами, навчання плануються з урахуванням уже набутих спроможностей. При цьому зосереджується увага на набутті нових знань та навичок, необхідних для загальної перемоги на полі бою. Зокрема, у рамках командирської підготовки військових навчають пошуку нових нестандартних рішень, вмінню мислити творчо, проявляти розумну ініціативу, обґрунтовано ухвалювати управлінські рішення, нести персональну відповідальність за ці рішення.
«За цей час вдалося підготувати сильну українську школу командирів. Мобільність і висока мотивація, винахідливість і вміння своєчасно ухвалювати рішення стали одним із ключових факторів, які засвідчили успішність школи командирів ЗСУ. Наші офіцери до повномасштабного вторгнення набули неоціненного бойового досвіду безпосередньо в боях на Донбасі. Тож у 2022 році наші командири зустріли ворога вже підготовленими до ведення широкомасштабних бойових дій”, - наголосив Наєв.
Також він відзначив, що використання сучасної військової техніки західних зразків в рази підсилило спроможності підрозділів та частин.
“Ми вдячно приймаємо не лише воєнно-технічну допомогу, а й підготовку наших людей на базах західних союзників. Зараз навчання проходять тисячі наших військовослужбовців. Українські офіцери опановуватимуть процес планування та командування, координацію маневрів та ведення розвідки. Таким чином ми не лише отримуємо технічну допомогу від країн-партнерів, а й вчимося її ефективному використанню на полі бою", - підсумував Наєв.
Мої відео