Ukraine People

F-16 на озброєнні ЗСУ – це перший крок до модернізації наших Повітряних сил на шляху до НАТО

F-16 на озброєнні ЗСУ – це перший крок до модернізації наших Повітряних сил на шляху до НАТО
378210 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Надходження перших літаків F-16 в Україну – це показник того, що наші Збройні сили трансформуються і стають дедалі ближчими до стандартів Північноатлантичного альянсу», — сказав народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Дуже символічно, що в День Повітряних сил ЗСУ Президент України Володимир Зеленський, нагороджуючи наших пілотів і представників Повітряних сил державними нагородами, представив перші з майже 80 літаків F-16, які мають стати на озброєння ЗСУ. Ми дякуємо Повітряним силам, і розуміємо, що це перший крок до їхньої модернізації, осучаснення на шляху до НАТО. Це показник того, що наші Збройні сили трансформуються та стають ближчими до того, щоб відповідати стандартам Альянсу», — розповів нардеп.

Як каже Арсеній Пушкаренко, Україна отримала від союзників сучасні модифікації F-16, які здатні вплинути на ситуацію в небі України.

«Ті перші літаки, що прибули в Україну, мають достатньо можливостей, щоб бути ефективними в нашому небі й посилити наші військові спроможності в захисті України», — сказав народний заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Арсеній Пушкаренко нагадав, що у 2022 році про передачу нашим Збройним силам F-16 не йшлося, і навіть минулого року мало хто вірив у можливість такого розвитку подій. Однак за доволі короткий строк завдяки зусиллям Президента України Володимира Зеленського, уряду, дипломатів, парламенту, нашим військовим вдалося досягти позитивного результату. 

За словами ж народного депутата, заступника голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голови постійної делегації України в ПА НАТО Єгора Чернєва, надходження першої партії літаків F-16 в Україну – це значний прорив і результат великих зусиль Президента Володимира Зеленського, дипломатичної команди й роботи на рівні парламенту. Усі доклали багато зусиль для того, щоб наш авіапарк поповнився сучасними бойовими машинами.

«В Україну надійшла перша партія літаків F-16. Далі очікуємо інші машини від країн відповідної коаліції – Нідерландів, Бельгії, Данії та Норвегії. Зараз ведеться активна робота, щоб до цієї коаліції приєдналися й інші держави, зокрема США. Так ми зможемо отримати необхідний мінімум літаків, щоб закрити наше небо й відбивати атаки окупантів ракетами, дронами й літаками. Передача перших бортів F-16 повинна стати стимулом для інших наших партнерів», — сказав нардеп.

Політик зазначив, що серед українських союзників є консенсус у питанні того, що треба шукати нові можливості для збільшення бойового авіапарку й посилення України.

«Ми отримали сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо. Також пропрацьовуються всі можливі варіанти, щоб далі для цих машин ми отримали і далекобійну зброю, яка виробляється в Європі та США. Процес триває, і сподіваюся, що ми побачимо такі ракети в Україні», — розповів Єгор Чернєв та додав, що важливим питанням залишається підготовка наших пілотів для F-16 і технічного персоналу для обслуговування цих машин на землі.

«Наразі у світі не так багато баз для цього, тому ми шукаємо можливості в різних країнах, щоб збільшити кількість наших спеціалістів», — резюмував парламентарій.

  • Нагадаємо, що раніше у Верховній Раді повідомили, чому Закон України «Про обчислення часу в Україні» відповідає інтересам України. Майже вся територія України повністю розташована у так званому другому часовому поясі нашої планети, тож пропозиції розділити територію України на два часові пояси позбавлені вагомих обґрунтувань.
Мої відео