Ukraine People

Хто "кришує" податкового ухилянта: за обухівським перевізником Лук'яненком можуть стояти експосадовці КОДА?

Хто "кришує" податкового ухилянта: за обухівським перевізником Лук'яненком можуть стояти експосадовці КОДА?
151186 ПЕРЕГЛЯДІВ

Директор фірми-монополіста ТОВ "Обухівтранс" Лук'яненко заявляє, що нібито має покровителів у Офісі Президента

За обухівським перевізником Лук'яненком можуть стояти експосадовці КОДА

Високі тарифи, пасажири без білетів, порушення умов договорів і зарплати у "конвертах". Директор ТОВ "Обухівтранс" Олександр Лук’яненко раніше вже фігурував у кримінальних справах про ухилення від податків та був позбавлений депутатського мандату в міськраді. Та, схоже, це не заважає йому претендувати на крісло голови громади. Адже, як стверджує сам чиновник, він нібито має покровителів у Офісі Президента.

За які "гріхи" Олександра Лук’яненка виключили з лав депутатів, як його фірма стала фактично монополістом на ринку приміських перевезень в Обухові та хто насправді може стояти за скандальним перевізником?

Нагадаємо, як редакції СтопКору на умовах конфіденційності розповіли співробітники компанії-перевізника ТОВ "Обухівтранс", адміністрація фірми на чолі з Олександром Лук’яненком регулярно затримує виплату заробітної плати, розділеної на дві частини – офіційну мінімальну й неофіційну у конвертах.

Технічний стан автобусів ТОВ ''Обухівтранс'' незадовільний

Журналісти також викрили ймовірні інструменти податкової "оптимізації", якими користується "Обухівтранс": не обліковує готівкову виручку від автобусів у повному обсязі, не видає пасажирам квитки, не працевлаштовує всіх водіїв офіційно та орендує транспорт за 50 грн/місяць, що не відповідає ринковим цінам. Усе це може вказувати на масштабну схему ухилення від сплати податків.

Примітно, що у кримінальних провадженнях саме за цією статтею раніше фігурував Олександр Лук’яненко. Однак згодом справи були закриті. А сам посадовець усі звернення і скарги ігнорує та нібито прямо заявляє, що має "дах"… в Офісі Президента.

Ба більше, як стало відомо СтопКору з власних інсайдерських джерел, Лук’яненко ймовірно планує посісти крісло очільника Обухівської громади. І реалізувати ці політичні амбіції йому можуть допомогти впливові зв’язки у владних кабінетах.

Ідеться, зокрема, про Дмитра Назаренка, який виконував обов'язки голови Київської обласної державної адміністрації з 25 січня по 10 квітня 2023 року. У 2000-х Назаренко розпочав кар’єру у сфері бізнесу – працював директором ТОВ НВП "Машхімнафтосервіс" і ТОВ "Техмас". У 2015 році Назаренка призначили головою Тростянецької районної державної адміністрації Сумської області, одночасно він став депутатом Тростянецької райради.

Дмитро Назаренко

А 2018 року він потрапив до Київської ОДА, де вже у 2020-му став першим заступником тодішнього губернатора – Олексія Кулеби.

Поруч із Лук’яненком (крайній справа) колишній голова КОДА Олексій Кулеба

За даними інсайдерів, Олександр Лук’яненко завів дружні відносини з Дмитром Назаренком у 2022 році, під час організації евакуації з Ірпеня та Бучі. Назаренко на той час був заступником голови, а згодом і в.о. голови КОДА, звідки пішов після гучного корупційного скандалу з імовірним розкраданням сотень мільйонів гривень, виділених на відбудову житла в області, розпродажем місць у системі "Шлях" для виїзду чоловіків за кордон та іншими можливими зловживаннями.

В ході проведення евакуаційних дій Лукʼяненко відправив туди приватних перевізників, які працюють у нього на маршрутах. А після евакуації отримав відзнаку "Золотий Тризуб", не тільки фактично привласнивши собі героїчні заслуги підлеглих а й, за інформацією джерел, отримавши мільйонне відшкодування з бюджету. Припускають, що премією він міг поділитися з Назаренком, за що і був представлений до нагороди.

Кадрами з нагородження Лук’яненко похизувався в соцмережах

Крім того, як стверджують представники галузі, Дмитро Назаренко в травні 2023 року чинив тиск на перевізників з вимогою відмовитись від маршрутів у Київській області на користь ТОВ "Обухівтранс".

При цьому сам Лукʼяненко у розмовах підкреслював, що нібито має бізнес-звʼязки і протекторат Олексія Кулеби, який зараз працює в Офісі Президента. Цікаво, чи відомо самому пану Кулебі про те, що його прізвищем і посадою у сумнівних комунікаціях користується і прикриває свої інтереси настільки токсичний персонаж, як Олександр Лукʼяненко?

Редакція СтопКору спробувала звязатись із Дмитром Назаренком, аби взяти його коментар з приводу зазначеної інформації. Проте пан Дмитро кинув слухавку після того, як ми представились і повідомили, що цікавимось темою перевезень і ТОВ "Обухівтранс".

Нагадаємо, після низки скандалів і кримінальних справ, ВО "Батьківщина" виключило Лук’яненка з лав партії та відкликала його з Обухівської міської ради як місцевого депутата.

Теги: Обухів, Перевізник, Монополіст, Обухівтранс, Лукʼяненко Олександр, Кришування, Назаренко, Дмитро, Кулеба Олексій, Пасажирські перевезення, КОДА
Мої відео