Ukraine People

Скандали з Міненерго продовжуються: заступник міністра енергетики отримав хабар у 500 тис. доларів

Скандали з Міненерго продовжуються: заступник міністра енергетики отримав хабар у 500 тис. доларів
349750 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прокурори САП та Київської обласної прокуратури детективи НАБУ спільно з СБУ викрили заступника міністра енергетики України та трьох його спільників, які намагались отримати хабар за надання дозволу на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Мова йде про заступника очільника міненерго Хейло Олександра. Він обіймає цю посаду з 06 вересня 2023 року.

Згідно з досудовим розслідуванням, топпосадовець, діючи у змові з довіреною особою, очільником енергетичної компанії з Миколаївської області та керівником одного з державних вугільних підприємств на Донеччині, просив керівника іншого вугільного підприємства, яке розташоване в західному регіоні, надати неправомірну вигоду в розмірі 500 тис. дол. США. Натомість він обіцяв забезпечити передачу на зберігання з можливістю використання цього обладнання для видобутку вугілля. 

По суті йшлось про евакуювання унікального обладнання із зони бойових дій та його використання на шахтах західного регіону.

За домовленістю, гроші мали передаватися п’ятьма частинами по 100 тис. дол. США на кожній зустрічі.

Посадовця Міненерго та його трьох спільників затримано «на гарячому» одразу після отримання третього траншу. Їхні дії кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. Вирішується питання про застосування до затриманих запобіжних заходів.

За останні місяці Міністерство енергетики часто потрапляло у фокус обговорень. Наприклад, директор Центру дослідження Олександр Харченко 18 липня розповів, що «за три дні на АЕС згоріли три трансформатори: так сталось через погіршення ситуації зі світлом». Тому довелось зупинити роботу одного з енергоблоків. А наступного дня Герман Галущенко сказав, що все це неправда і взагалі спецслужби мають перевірити експерта. А блок працює. 

Утім, нардеп Ярослав Железняк відправив запити перевірити слова міністра. Як вияснилось, 15 липня 2024 року на Південноукраїнській атомній електростанції відбулася позаштатна подія в результаті якої були пошкоджені трансформатори струму, що призвело до руйнувань на ВРП 330.  В результаті відключився перший енергоблок з навантаженням 1000 МВт, а також три лінії електропередач.

Як наслідок в південно-східних регіонах були введені графіки аварійних відключень, а в центральних регіонах, в тому числі й в місті Києві суттєво збільшився час відключення споживачів від енергомережі. Тоді Міністерство енергетики написало, що це лише «спроби безвідповідальних політиків спекулювати і поширювати відверті маніпуляції про аварію на атомній станції».

«Те, що робить Міненерго в останні дні — це показник абсолютного морального банкрутства особисто міністра. Брехня перетворилася в нього на настільки невід'ємну потребу, що без неї не виходить коментувати навіть банальні речі; і цинізм виявився достатнім для того, щоби продовжувати називати чорне білим навіть коли ДЛЯ ВСІХ це є очевидним. А на додаток, рівень аморальності дозволяє йому звинувачувати у роботі на Росію усіх тих, хто вказує на його брехню», — написав журналіст Сергій Сидоренко, реагуючи на висловлювання Міненерго.

Ба більше, Галущенко намагався протягнути на посаду в НКРЕКП (комісія, яка зокрема відповідає за тарифи на електроенергію.) Максима Немчинова, який отримав підозру від НАБУ. До того ж Центр протидії корупції виявив, що прямо під час вторгнення (2022-23 роки) сімʼя Немчинова купила котедж в елітному комплексі Goodlife park. Вартість такого із землею на липень 2024 року – приблизно 800 тисяч доларів США. Попри значні статки Немчинова – зайвих сотень тисяч доларів він на таку покупку не мав.

 

Мої відео