Ukraine People

Фіскальні ініціативи влади: «за» і «проти» дніпровських підприємців

Фіскальні ініціативи влади: «за» і «проти» дніпровських підприємців
90075 ПЕРЕГЛЯДІВ

Неоднозначність податкових нововведень все ще викликає суперечки. В останньому випуску соціально-політичного ток-шоу «Лінія захисту» на телеканалі D1 разом з гостями обговорили фіскальні ініціативи влади та їхні наслідки. Думки представників малого та середнього бізнесу розділилися.

Голова асоціації таксі Юлія Косюг сподівається, що нововведення, передбачені прийнятими законами, поставлять усіх підприємців у рівні умови. Оскільки бізнес, який приховує власні податки або взагалі демпінгує, не має право на існування.

«Ми вже використовуємо фіскальні чеки: все просто, нічого не лякає. Вже два роки як я можу відзначити, як змінилися  податкова, пенсійний фонд, - розповіла Косюг. - Ми звертаємося за допомогою, вони допомагають, на всі питання відповідають - жодних проблем та черг. Зручно мати особистий кабінет на сайті, де ти можеш подивитися, які податки ти сплатив або як їх сплачувати, де в тебе нестача або навпаки – переплата, які звіти потрібно додати».

Активістка ГО «Самозахист підприємців» Марія Самітова зазначила, що купівельна спроможність покупців відчутно впала.

«У нас сьогодні покупець збіднів, всі шукають подешевше. Або взагалі готові брати прострочені продукти. Я бачу у своїй роботі, скільки я мала виручку 10 років тому, і скільки зараз. Зріст – 200, 300 гривень, бо в людей немає грошей»,  - сказала Самітова.

Натомість народний депутата Олександр Качура, з яким вдалося поспілкуватися під час ефіру, підтримав податкові нововведення

Проте з думкою народного обранця погодились не всі. Адже однаковий підхід до різного бізнесу з абсолютно різних сфер викликає багато неоднозначних питань.

«Це схоже на підміну понять. Боротьба з контрабандою, але через малий бізнес. Потрібно вивести великий бізнес з тіні, але чомусь це стосується абсолютно всіх, - заявив фахівець у галузі права Андрій Толстих. - Якщо вони чітко знають, що якийсь супермаркет електроніки продає через 10 різних ФОПів, можна внести інші зміни в Закон. Наприклад, якщо ФОПи, пов’язані єдиним брендом, здійснюють торгівлю в одному приміщенні, тоді їх можна вважати однією юридичною особою і тоді накладати якісь штрафні санкції. А зараз виходить, що під такі нововведення потрапляють всі: невеличкі сімейні бізнеси, магазини одягу, кав’ярні – незрозуміло, який сенс їм вести складний облік складських товарів».

За словами спеціаліста, якщо брати податкове навантаження у розмірі 5% - то це великий відсоток. А бізнес, який оподатковується на загальній системі, сплачує набагато менше, адже віддає податок з прибутку, а не з усього обороту.

 

Мої відео