Ukraine People

Кіберполіція виявила 267 випадків розповсюдження фейків щодо пандемії коронавірусу

Кіберполіція виявила 267 випадків розповсюдження фейків щодо пандемії коронавірусу
145766 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наразі ідентифіковано 152 особи, які поширювали цю неправдиву інформацію. Про це йдеться у повідомленні Кіберполіції України на її офіційному сайті.

Правоохоронці попереджають: купуючи в інтернеті маски, дезінфекційні та інші захисні засоби та товари, будьте максимально уважними. Кіберполіція фіксує збільшення заяв громадян щодо шахрайських дій під час спроби купівлі товарів індивідуального захисту. Люди знаходять оголошення з приводу продажу масок та антисептичних засобів на сайтах оголошень та в соціальних мережах. Зазвичай продавці цих товарів вимагають передплату. Після отримання грошей вони видаляють свої оголошення та зникають, а покупці лишаються без грошей і товару.

З початку карантину в Україні виявлено 267 фактів розповсюдження фейків. 152 особи, що поширювали таку інформацію, ідентифікували. Поліція перевірила 483 повідомлення щодо можливих шахрайств, зокрема, при купівлі в інтернеті засобів індивідуального захисту.

За результатами відкрито 41 кримінальне провадження. Довелося заблокувати 157 інтернет-посилань, які використовувалися шахраями для наживи. Найчастіші випадки — продаж масок та дезінфекційних засобів з обов`язковою передплатою. Злочинці отримують гроші, а потім не відповідають на дзвінки або змінюють номери телефонів.

Ще один популярний спосіб шахрайства — продаж пігулок, які «допомагають» від коронавірусу. Звичайно, іноземні, дефіцитні, дорогі. У кращому випадку покупці залишаються просто без грошей та без ліків. У гіршому — отримують під виглядом панацеї казна-що, можливо, небезпечне для здоров`я.

Кіберполіція звертається до громадян: не дозволяйте шахраям «наживатися» під час карантину. Купуйте товар на перевірених ресурсах, без передплати.

Мої відео