Ukraine People

Верховна Рада спростила вирубку лісів Карпат, - екологи

Верховна Рада спростила вирубку лісів Карпат, - екологи
259193 ПЕРЕГЛЯДІВ

19 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону суцільної вирубки лісів у Карпатах. Але правки (№ 6, № 11 та № 21), які були внесені згодом, навпаки, лише спрощують вирубку лісів Карпат. Про це заявили львівські екологи.

“Якщо раніше в окремих категоріях лісів (у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря; у берегозахисних ділянках лісу тощо) рубки головного користування були заборонені взагалі, то тепер лісогосподарські підприємства можуть на легальній основі робити в таких лісах комерційні рубки головного користування”, - зауважують екологи. 

За їхніми словами, законопроєкт з гарною назвою «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)» фактично: знімає мораторій на проведення рубок головного користування в окремих категоріях лісів (у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря; у берегозахисних ділянках лісу тощо); не вводить заборони на проведення суцільних санітарних рубок, дозволяє проведення поступових рубок головного користування (які за фактом не сильно відрізняються від суцільних); дозволяє використання будь-яких видів техніки для проведення лісозаготівлі.

Також львівські фахівці зауважують, що після першого читання документ дійсно відповідав задекларованій меті і вносив заборони на проведення суцільних рубок оздоровлення та формування лісів. А всі вище перераховані  проблемні пункти були введені завдяки правкам № 6, № 11 та № 21, авторами яких є народні депутати Бондаренко О. В. та Івахів С. П. Тому цей законопроєкт лише спрощує вирубку лісів Карпат. 

Слід додати, що законопроєкт 0873 «Про внесення змін …» підтримало Держлісагентство України.  

Активісти ж звернулися до Офісу Президента України з проханням повернути його на доопрацювання Верховній Раді України та з пропозиціями - заборонити будь-які рубки головного користування та будь-які суцільні рубки оздоровлення та формування лісів у окремих категоріях лісів у Карпатах та не дозволяти використання гусеничних тракторів під час лісозаготівлі в Карпатах. 

Мої відео