Ukraine People

Жителі проспекту Слобожанського у Дніпрі обурені міськрадівським проєктом облаштування місцевого скверу

Жителі проспекту Слобожанського у Дніпрі обурені міськрадівським проєктом облаштування місцевого скверу
67391 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дев’яносто п’ять мільйонів замість одного. Жителі проспекту Слобожанського у Дніпрі обурені черговою зухвалістю міської влади. Рік тому проєкт місцевої мешканки з реконструкції скверу на проспекті виграв у бюджеті участі. Роботи вже мали б завершитися, от тільки їх ще й не починали. На питання, чому так — авторка проєкту отримувала від міської влади самі відписки. Та нещодавно департамент благоустрою таки оголосив відповідний тендер. От тільки не на мільйон гривень, як було у проєкті, а на дев’яносто п’ять. Чому так подорожчало?

Ці два гектари землі — єдина зелена зона для жителів Слобожанського проспекту. Тому, каже Олена Зєєва, вирішила подати проєкт на бюджет участі, аби її причепурити.

«Проєкт увійшов до п'ятірки переможців, зібрав 2672 голоси. Це голоси людей, які повірили в цю ідею, повірили, що тут буде красиво», — каже Олена Зєєва, авторка проєкту бюджету участі №265 з реконструкції скверу.

Передбачалось, що у сквері відремонтують доріжки, замінять старі сходи, демонтують три зруйновані басейни, встановлять нові лавки та сучасні дитячий та спортивний майданчики. Загалом робіт на один мільйон гривень.

«Наприкінці лютого був чіткий, узгоджений з усіма службами проєкт, який у березні мав подаватися на тендер, — розповідає Олена. — До 1 червня всі ці роботи мали б бути виконані».

От тільки вони так і не розпочалися. За словами жінки, їй передзвонив начальник одного з департаментів на прізвище Шевелько й повідомив, що за особистим розпорядженням міського голови Бориса Філатова проєкт не буде виконано.

А за місяць після цього дзвінка, продовжує Олена, від департаменту благоустрою міськради з’явився тендер на реконструкцію цього ж скверу. Тільки у 100 разів дорожчий за проєкт, що виграв конкурс.

У проєкті, під який проводиться тендер, так само фігурує заміна дорожнього покриття. А ще на двох гектарах і без того зеленої території чиновники для чогось запланували висадку аж 18 тисяч кущів та двох сотень дерев, чим дуже здивували будівельників.

«Є норми, наприклад, на кожне дерево повинно йти 10 квадратних метрів. І якщо є проєкт, легко розрахувати, де й як вони будуть», — зауважує будівельний експерт Олег Шапка.

Показати новий проєкт скверу людям та фахівцям у міськраді відмовляються.

«Вони починають говорити, що проєкт — це таємна інформація, приватна власність. Це дивна ситуація, коли влада ніби як повинна бути для людей, по факту — ми зробимо, а потім будем розбиратися, сподобалося людям чи ні», — каже голова ГО «Громадський контроль» Денис Селін.

Єдине, що відомо достеменно, з деревами, що у сквері зараз, доведеться попрощатись, адже відповідно до переліку робіт із міськрадівського тендеру майже всі вони заплановані під пилку.

«Усі дерева повинні були залишитися, — каже авторка проєкут Олена Зєєва. — Не для цього ми з мешканцями впродовж п'яти років висаджували молоді дерева, не для цього писали в Зеленбуд, а вони приходили та садили нам дерева».

Та у міськраді, напевно, це нікого не хвилює. Тож, жителі переймаються, аби їхній сквер не став черговою «лисою» та повністю закладеною бруківкою зоною, на які перетворили декілька нещодавно реконструйованих дніпровських вулиць.


Теги: сквер,проспект Слобожанський, Дніпро,проєкт,бюджет участі,міська рада,тендер
Мої відео