Ukraine People

Павлоградці долучились до міжнародного історичного проєкту!

Павлоградці долучились до міжнародного історичного проєкту!
9723 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Беззахисні жертви нацизму: не можна забути, але як згадувати» – саме таку назву має проєкт, частиною якого стали історики та актори Павлоградського драматичного театру ім. Б. Захави, зразкового театру «Кватирку», журналісти та психіатри.

У своїй роботі, яку вони представили на конкурсі, всі ці активісти підняли суспільно важливу тему, про яку в нас чомусь заведено мовчати. “Знищення психічно хворих пацієнтів на території Дніпропетровської області під час німецької окупації”. Ми часто чуємо про концтабори та про велику кількість жертв серед мирного населення. Проте чомусь ніхто й ніколи не зосереджував свою увагу та тому, що під час тієї окупації було винищено цілий ряд психіатричних лікарень. У Третьому Рейху діяла антигуманна програма Т-4, суть якої зводилася до знищення шляхом евтаназії психічно хворих, людей з інвалідністю, невиліковно хворих.

Але найгірше те, що навіть після завершення бойових дій, така практика продовжувала жити в багатьох місцях. Дніпровщина не була винятком в тій ситуації. Від смертельних ін'єкцій, голоду, холоду, розстрілів у Дніпропетровській області було знищено близько 1500 пацієнтів. Але річ у тому, що всі дані намагались приховати та всі ці жертви були, ніби привидами. Про них не було повідомлень, їхні долі залишались в секреті. І лише КДБ зберігало певні дані про привидів із тих страшних часів. Проте час минув, і всі дані розсекретили, але як про це говорити? Ніхто не знає.

Для того, щоб знову почати говорити про це, учасники проєкту створили спеціальний сайт та ютуб-канал, на яких розповідають про те, що сталось в ті часи. Вони розкривають жорстокі та лячні сторінки історії Васильківської лікувально-трудової колонії та Ігренської психіатричної лікарні. В минулому там було вбито понад тисячу хворих. І це лише протягом 1941-1943. Зараз там встановили пам’ятні знаки, як символ людської жаги до крові.

Чому цей проєкт є таким важливим для нас? Бо в ньому розповідають не просто про забуті факти. Там вони розкривають фрагменти з реально чинних документів. Учасники конкурсу зацифрували та демонструють справжні листи та судові справи. Також скоро вони планують відкрити в музеї цілу виставку, яка буде присвячена тим подіям, які відбувались в Дніпрі в той час. Тож всім, кому цікаво, що саме так довго приховували сторінки нашої історії, тепер можуть це побачити на власні очі.



Мої відео