Ukraine People

В Новомосковську розповіли, як встановити батьківські права?

В Новомосковську розповіли, як встановити батьківські права?
9049 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом Новомосковський міський центр почав отримувати питання, стосовно того, як встановити батьківські права на дітей, якщо батьки не оформлювали шлюб та мешкають окремо? Тож вони вирішили відповісти на це питання всім та одразу.

Звісно, іноді трапляються такі ситуації, коли свідоцтво про народження складають за вказівкою матері. Це зазначено у статті 135 Сімейного кодексу України. Тож прізвище та по батькові дитина отримує в залежності від того, що скаже мати. В такому випадку може бути лише 2 варіанти розвитку подій: або ви самостійно домовляєтесь про все між собою, або починаєте судову справу.

Якщо ви змогли добровільно домовитись між собою, то вам необхідно подати відповідну заяву до Раца, де все офіційно зареєструють. Про це детально можна прочитати в 126 статті Сімейного кодексу України. Зазначимо лише те, що це може зробити як людина, яка вже перебуває у шлюбі, так і та, яка є незаміжньою. Це жодним чином не впливає на ваш брак. Проте саму заяву можуть подати виключно батьки.

У разі, якщо ви не змогли розв'язати питання мирним шляхом. То в такому разі можна подати заяву до суду. Хто може подати таку заяву? Мати, опікун, піклувальник дитини, особа, яка утримує та виховує дитину, сама дитина, яка досягла повноліття, а також особа, яка вважає себе батьком дитини. Для того, аби суд визнав батьківство за певною особою, можна надати будь-які документи, які засвідчують цей факт. Все, що доводить батьківство, зазначено в частині першій, 135 статті Сімейного кодексу України.

У разі, якщо хтось намагається ухилитись від проведення експертизи, суд може визнати позов недійсним. Проте це залежатиме лише від того, хто намагається ухилитись від цього. Згідно зі статтею 212 ЦПК, жоден доказ не має для суду наперед установленого значення. Суддя має оцінювати докази в їх сукупності, а результати оцінки показувати в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.


Мої відео