Ukraine People

Невитребувані паї: на Миколаївщині розповіли про поняття та порядок витребування земельних ділянок

Невитребувані паї: на Миколаївщині розповіли про поняття та порядок витребування земельних ділянок
25761 ПЕРЕГЛЯДІВ

Невитребувані паї: поняття, порядок витребування та розпорядження – на таку тему говорили під час вебінару в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області. Допомагав розібратися в тонкощах земельного законодавства адвокат Руслан Пересунько.
Як відзначив спікер, ще у 90-х роках Указом Президента України було прийнято рішення провести розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і кооперативам шляхом визначення розміру земельної частки в колективній власності кожного члена сільськогосподарського підприємства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості). Таким чином кожному члену такого підприємства було передано у власність умовну земельну ділянку, цей факт підтверджувався відповідним сертифікатом. В переважній більшості громадяни вважали, що на цьому процес оформлення права власності завершений, однак для завершення процедури приватизації потрібно було зробити ще один крок, а саме виділення в натурі на місцевості земельної частки (паю). Відтак через правову необізнаність досить велика кількість громадян не витребували свої земельні паї, не виділили їх в натурі та згідно з чинним законодавством не мають права ними користуватись.
«Важливим моментом є ще й те, що законодавець обмежив строки, протягом яких можна оформити право власності на невитребувану земельну ділянку. Так, у випадку, якщо до 1 січня 2025 року власник або його спадкоємець не оформить відповідне право власності, він вважатиметься таким, що відмовився від одержання земельної ділянки», - зазначив адвокат.
Тож, протягом вебінару спікер вернув увагу на те, що необхідно зробити, щоб не втратити своє право на власність. Зокрема, зазначив, що в першу чергу потрібно отримати рішення про надання дозволу на розробку документації із землеустрою. У випадку, якщо земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту, таке рішення приймається органом місцевого самоврядування. Якщо ж земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту, рішення приймає державний орган — обласне управління Держгеокадастру України. Далі необхідно:
• виготовити документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
• затвердити документації із землеустрою рішенням відповідної ради, об’єднаної територіальної громади чи органу Держгеокадастру, що приймали рішення про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою.
• зареєструвати право власності на земельну ділянку у суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса та отримати інформаційну довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно.

Детальніше про процедуру витребування дивіться за посиланням https://bit.ly/3lP2zV5.

Мої відео