Ukraine People

Галущенко: ворог може створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС

Галущенко: ворог може створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС
358827 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами Міністра енергетики України Германа Галущенка, військові російської армії можуть створити умови для ядерного інциденту після деокупації запорізької атомної електростанції.

Про це він повідомив під час зустрічі з главою делегації Європейського Союзу, заступником Генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріба, у межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні. Сторони обговорили напрямки співпраці для посилення енергетичної, ядерної та радіаційної безпеки європейського континенту.

Також очільник Міненерго звернув увагу партнерів на ситуацію довкола окупованої росіянами Запорізької АЕС, яка є доволі напруженою та  становить потенційну загрозу для ядерної безпеки не тільки України, але і всього європейського континенту. 

Міністр енергетики констатував, що на сьогодні практично не існує міжнародного досвіду і протоколів відновлення роботи АЕС після збройних конфліктів, тому ситуація на ЗАЕС є унікальною і потребує особливої уваги.

Окрім цього, Герман Галущенко занепокоєний тим, що російські військові можуть створити умови, які призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації ЗАЕС. Аби не допустити цього, важливо організувати міжнародну місію, яка перевірить ситуацію на об’єкті і переконається у безпечності повернення АЕС в експлуатацію.

Очільник Міненерго також наголосив, що, обстрілюючи об’єкти української енергетичної інфраструктури, які забезпечують електропостачання й інших атомних станцій, росія створює додаткові ядерні загрози для світу.

Відповідні дії країни-агресорки є ядерним тероризмом і вимагають рішучої реакції цивілізованого світу. Введення санкцій проти російської ядерної галузі і її усунення зі світових ринків стали реальністю завдяки розробці компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом» нового виду палива, яке зможе замінити російське в ректорах типу ВВЕР-440. 

У підсумку зустрічі сторони  домовилися скоординувати зусилля у відмові від інших товарів, обладнання та послуг, які надаються компаніями російського ядерного комплексу.

Нагадаємо, що раніше у Міністерстві енергетики повідомлялось про те, що Україна продовжує працювати над відновленням і розвитком енергосектору на принципах зеленого переходу і впровадження безвуглецевих технологій і відповідні і галузі енергетики відкриті для співпраці з міжнародними партнерами, зокрема з польськими інвесторами.

Тоді ж заступниця  міністра енергетики України Світлана Гринчук зазначила, що Енергетична стратегія України до 2050 року, презентована міністром енергетики Германом Галущенком, передбачає нарощування потужностей відновлюваних джерел енергії та розвитку атомної генерації. Наразі одним з найважливіших завдань є розвиток водневої галузі в Україні. 

«У межах реалізації Енергетичної стратегії України, до 2050 року планується створити значні електролізні потужності в Україні. Ми також вивчаємо можливість використання української газотранспортної системи для транспортування водню, зокрема на ринок ЄС. Україна вже присутня на водневій карті Європи», — сказала заступниця міністра енергетики.

Також за словами Світлани Гринчук, зараз важливо продовжити роботу повної інтеграції  України на європейські енергетичні ринки. 

«Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E відкрила для нас можливості імпорту й експорту електроенергії, і ми маємо великі плани щодо розбудови інтерконекторів з нашими країнами-сусідами», — підкреслила заступниця очільника Міненерго.

Мої відео