Ukraine People

Від зміцнення економіки залежатиме обороноздатність України

Від зміцнення економіки залежатиме обороноздатність України
317143 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підтримка бізнесу – це питання і короткострокових і довгострокових планів Уряду, адже економічна сфера також є частиною мілітарної безпеки України. Тому зміцнення економіки, вміння перелаштуватися відповідно до вимог часу – від цих факторів буде залежати обороноздатність нашої країни та подальша безпекова ситуація після нашої перемоги. 

Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко 27 вересня під час дискусійної панелі в межах VIII Форуму «Диригенти змін», участь у якому взяли представники бізнесу та державні діячі, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами Юлії Свириденко, Уряд знає про потреби бізнесу і працює над їх вирішенням – в питаннях дерегуляції, приватизації, зниження тиску на бізнес та покращення доступу до фінансування.

«Бізнес має унікальну можливість більш оперативно долучатися до тих процесів, які є в політиці, до державотворення. Це історичний момент. Я переконана, що наша сила – в єдності, тому пропоную бізнесу активно брати участь в розробці економічної стратегії», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр.

Також під час дискусії було обговорено роль держави, бізнесу, місцевої влади та суспільства в цілому у формуванні та реалізації пріоритетів економічної політики, питання євроінтеграції, інвестиційного ресурсу ЄС та можливості, які це відкриває для українських підприємців, питання безпеки та роль ВПК в економіці України та інші.

«Якщо говорити про довгострокову перспективу, то прогнози можуть змінюватися, але всі конкурентні переваги, які ми мали до війни і які ми показали під час війни, мають увійти в основу подальшої економічної стратегії. Після перемоги ми однозначно продовжимо розвивати military-tech індустрію і ВПК. Це може бути експортною позицією і якорем економічного розвитку. Також АПК з акцентом на переробку, яка дає експортну виручку, енергетика, транспорт, логістика, ІТ, будівництво і критичні матеріали – це ті сфери, в яких ми конкурентоздатні і які у фокусі Уряду», — сказала очільниця Мінекономіки.

Відповідаючи на питання щодо того наскільки Україна готова відповідати вимогам і регламентам ЄС, Перший віцепрем’єр-міністр зауважила, що норми ЄС – це норми для розвинених економік. 

«Тому наша мета – розвиватися стрімкіше, щоб бути конкурентними на європейському ринку. Це потребує неординарних рішень, які не завжди вписуються в норми директив і регламентів. Разом з тим, для нас важливо, щоб впровадження цих актів відповідало інтересам українського бізнесу та розвитку української економіки», — підкреслила Юлія Свириденко. 

Нагадаємо, що раніше  Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки заявила, що у сфері гуманітарного розмінування Україна підтримуватиме власних виробників техніки та обладнання для гуманітарного розмінування. Йдеться про закупівлю необхідного спорядження для піротехніків, розроблене та вироблене саме вітчизняними компаніями. А купуючи іноземну техніку, аналогів якої Україна не виробляє, домовляється з закордонними компаніями про локалізацію її виробництва в Україні.

За словами Міністра економіки, в Україні потенційно забрудненими вважаються більше 170 тисяч квадратних кілометрів землі. За деякими оцінками західних експертів, для обстеження, очищення й розмінування території Україні необхідно 100 років. Відтак, Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки сказала, що цього часу держава не має.

Мої відео