Ukraine People

Відеодзвінки за допомогою звичайних смартфонів через супутникову мережу Starlink

Відеодзвінки за допомогою звичайних смартфонів через супутникову мережу Starlink
367934 ПЕРЕГЛЯДІВ

SpaceX вперше продемонструвала можливість відеодзвінків за допомогою звичайних смартфонів через супутникову мережу Starlink, використовуючи технологію Direct to Cell. Компанія опублікувала відео на своїй сторінці в соціальній мережі X, де показала, як відеодзвінок був здійснений між двома смартфонами без будь-яких модифікацій.

"Перший відеодзвінок на X, виконаний через супутники Starlink Direct to Cell з використанням не модифікованих смартфонів", - зазначено у повідомленні компанії. Демонстрація відбулася біля штаб-квартири компанії у Редмонді, штат Вашингтон, де два співробітники здійснили дзвінок, перебуваючи поруч.

Тестування функції відеодзвінків стало можливим після того, як SpaceX минулого тижня збільшила кількість супутників Starlink з підтримкою стільникового зв’язку (Direct to Cell) на орбіті з 6 до 38. Завдяки цьому можливе досягнення швидкості з’єднання з використанням не модифікованих смартфонів на базі Android до 17 Мбіт/с.

SpaceX планує запустити супутниковий стільниковий сервіс Starlink у США для клієнтів мобільного оператора T-Mobile до кінця цього року. Це дозволить користувачам здійснювати дзвінки, відправляти повідомлення та підключатися до Інтернету в віддалених регіонах, де традиційні вежі стільникового зв’язку не забезпечують покриття.

Проте, компанія Omnispace активно виступає проти супутникового стільникового зв’язку Starlink, стверджуючи, що він генерує радіоперешкоди, що може призвести до ризику порушення роботи інших супутникових систем. Це спонукало Omnispace звернутися до Федеральної комісії зі зв’язку США (FCC) з вимогою втрутитися та зупинити випробування Starlink. Однак, FCC поки що відмовляється коментувати цю ситуацію.

 

Мої відео