Ukraine People

Чи загрожує Україні ядерна зброя у випадку ударів по території рф: думка експерта

Чи загрожує Україні ядерна зброя у випадку ударів по території рф: думка експерта
311285 ПЕРЕГЛЯДІВ

Можливість ядерної війни тривожать багатьох людей в Україні та всьому світі. Ніхто не знає, чого очікувати від путіна у випадку, якщо Україна перейде у контрнаступ. Журналісти попросили військового експерта Олександра Коваленка поділитися власною думкою з приводу очікувань і небезпек для України у тому випадку, якщо вона буде завдавати удари у відповідь агресору по його території. Він висловив оптимістичну думку: небезпека застосування путіним ядерної зброї перебільшена, наразі це майже неможливо. До того, українці все вправніше перехоплюють російські ракети, тож більших загроз від росії очікувати не варто.

Розповів Олександр Коваленко і про потенційну допомогу Північної Кореї, про яку часто згадують у контексті війни з Україною. Так, щоб повноцінно відповісти Україні, рф повинна володіти достатньою кількістю сучасної високоточної зброї, наразі її країна-агресор у потрібній кількості не має. Щодо можливої підтримки з боку Північної Кореї, тут в експерта є великі сумніви, адже навряд чи закрита тоталітарна держава має стільки високотехнологічної зброї, щоб поділитися нею з росією.

Як вважає Олександр Коваленко, на сьогодні росія продемонструвала всі свої можливості й потенціал. На додаток, з перевірених джерел відомо, що минулого року у рф проводили тестування ядерної тріади країни-агресора, і згідно зі звітами, ці ракети не зможуть бути запущені, адже вони є радянськими й застарілими. Механізми запуску вже відпрацювали свій термін. А оскільки останні 30 років не проводилося жодних ремонтних робіт і не було мінімального технічного обслуговування, їхня дія може бути непередбачуваною. Наприклад, бувши випущеною, ракета може впасти на території росії, вразивши саму країну-агресора. Ще одна можливість – ракету вдасться запустити, однак вона вибухне у повітрі. Звичайно, згідно з оцінками спеціалістів, вірогідність, що ракета долетить до точки призначення, є. Однак за попередніми прогнозами, вона складає всього 15%. Тож, знаючи це, ні путін, ні військове керівництво країни не стане ризикувати й гратися з ядерними боєголовками.

Коваленко розповідає, чого можна очікувати від росії найближчим часом. На сьогодні достатньо небезпечними для нас є ракети Х-47м2 "Кинджал", які використовує рф проти України. Це зумовлено тим, що вони досить важко перехоплюються. Однак наші спеціалісти вже працюють над виробленням нових алгоритмів. Тож скоро можна очікувати, що наші військові навчаться вираховувати та збивати їх, як це було раніше з крилатими ракетами «Калібр» - наразі їх перехоплюють з вірогідністю від 20% і більше.

Військовий експерт додав: за останні пів року наші військові пішли набагато вперед. Окрім вже згаданих ракет "Кинджал", ми можемо фіксувати наближення і перехоплювати майже всі російські види ракет. Тому лишається лише трохи удосконалити свої технології й починати сміливіше завдавати удари у відповідь.

Теги: ядерна зброя
Мої відео