Ukraine People

Чому США та союзники повинні посилити санкції проти російських нафти та газу. П'ять причин

Чому США та союзники повинні посилити санкції проти російських нафти та газу. П'ять причин
298591 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дохід росії минулого року від продажів палива зберігався на рівні 1,1 млрд доларів на день. Такі показники допомогли країні-агресору у перші дві повномасштабного вторгнення пом'якшити економічні наслідки. Крім того, це відкрило можливість росії вести тривалу війну. Загалом, від початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні дохід росії сягнув 297 млрд доларів.

Тільки з грудня 2022 року ембарго на російські нафтопродукти набуло чинності, а також почала діяти цінова стеля на нафту. Якщо нафта продавалась би вище за 60$ за барель, західним заборонялось торгувати російською нафтою. Проте на практиці таке рішення не працює.

Зі слів експерта з кліматичної та енергетичної політики Олега Савицького, на Далекому Сході американські, британські та європейські компанії продають, доставляють і страхують нафту з росії, при цьому порушуючи санкції. Таким чином, не дивлячись на всі обмеження, запровадженні проти росії, вона щотижня отримувала мільярди на свій рахунок.

У 2022 році експорт російської нафти виріс на 7% у порівнянні з 2021 роком, а найбільшими постачальниками паливних ресурсів є підконтрольні європейським країнам компанії, які навіть сьогодні транспортують нафту до Китаю, Індії та іншим країнам.

Це сильно шкодить всім зусиллям зі зменшення експортних доходів російських компаній, що використовуються як "гаманець" для продовження війни.

Доказом є дані аналітичного центру CREA (Centre for Research on Energy and Clear Air), згідно з якими можна зрозуміти, що цінова стеля мала лише тимчасовий ефект, тому що у лютому обсяг продажу нафтових продуктів відновився. Таким чином експорт нафти сягнув рекордних показників, а це значить, що санкції не діють належним чином.

Євросоюз та партнери повинні ввести повне ембарго та контроль над продажем, щоб вплинути на росію.

Назвемо п'ять причин, чому Сполучені Штати та ЄС повинні посилити санкції проти російського палива, природного газу та переглянути механізм цінової стелі:

- Трейдери мусять дотримуватись правил, що можливо за умови жорстких покарань.

Обмеження на ціну (price cap) легко порушити, чим й користуються європейські компанії, ухиляючись від санкцій. Таким чином потрібно показати, що обхід санкцій не толерується Заходом. Жорсткі покарання стримають спроби обійти санкції.

- Це важливо для української перемоги.

Оскільки експорт паливних ресурсів та газу це основне джерело доходу для росіян, санкції, що дійсно працюють — це те рішення, яке погіршить можливість рф вчиняти жорстокі злочини на території України та поповнювати свій військовий ресурс.

- США та ЄС мають дотримуватися своїх кліматичних цілей.

Через експорт вуглеводнів, росія є суттєвим джерелом глобальних викидів парникових газів, що несе за собою катастрофічне забруднення. Обмеження у цій сфері прискорять перехід до відновлюваних джерел енергії, а також зменшить вплив на клімат.

- Економіка росії повинна обвалитись.

Санкції у сфері енергетики та зменшення експорту російських ресурсів обмежить їй доступ до технологій та інвестицій, необхідних для підтримки економіки.

- Для захисту міжнародного права

Посилення санкцій проти російського експорту палива покажуть іншим країнам, що США та Євросоюз дотримуються міжнародних норм і принципів, для них важливі права людини, захист довкілля, а також вони готові зупинити збройні конфлікти.

65% від загальної вартості російського морського експорту викопного палива припадає саме на зареєстровані в ЄС чи Великій Британії компанії, що дозволяє москві отримувати мільйони євро щодня. Це джерело потрібно перекрити зараз, щоб росія не мала можливостей затягувати цю жорстоку війну.

Теги: санкції, економічні санкції, санкції сша, санкції євросоюзу, США,Сполучені Штати Америки, Євросоюз, ЄС
Мої відео