Ukraine People

Україна та Франція поглиблюють економічне співробітництво

Україна та Франція поглиблюють  економічне співробітництво
335048 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна і Франція продовжують поглиблювати економічне співробітництво, створюють умови для збільшення притоку іноземних інвестицій та реалізують спільні проєкти в пріоритетних секторах української економіки. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч з делегацією Французької Республіки на чолі зі Спеціальним уповноваженим Президента Французької Республіки з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном. Також на зустрічі був присутній пан Посол Франції в Україні Гаель Весьєр.

«Перш за все хочу подякувати Франції за непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, військову, гуманітарну та фінансову допомогу Україні, яку вже  надала та продовжує надавати Франція з самого початку війни. Зараз для більш швидкого відновлення України нам треба залучати приватні інвестиції, оскільки вони мають найвищий мультиплікаційний ефект на економіку. Ключовими секторами, які будуть пріоритетними для інвестування у 2024-2027 роках та мають найбільший потенціал для зростання України, є енергетичний сектор, транспорт і логістика для експорту, агропродовольчий сектор, критичні матеріали, переробна промисловість (включно з «зеленою» металургією), IT та діджиталізація, зелений перехід і охорона довкілля», — сказала очільниця Мінекономіки.

Під час зустрічі обговорювались підготовка та реалізація двосторонніх міжурядових економічних угод, а також співпраця обох сторін в напрямку гарантій інвестицій. 

За словами Юлії Свириденко, Міністерство економіки вже декілька місяців активно працює з французькими колегами над підготовкою декількох проєктів економічної співпраці для відбудови української економіки, залучення нових інвесторів та надання гарантій інвестицій.

Крім того, сторони зустрічі обговорили поглиблення співробітництва між двома країнами, збільшення  фінансування розвитку приватного сектору, а також надання технічної допомоги та французького досвіду в Україні.

Ще однією темою для перемовин стало ухвалення Ukraine Facility, який передбачає виділення фінансування в розмірі 50 млрд євро на найближчі 4 роки, та програм фінансування державних і приватних проєктів з використанням інструментів гарантій в рамках однієї із складових Ukraine Facility.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства економіки України повідомляла про реалізацію коштів в рамках Ukraine Facility, яка відбуватиметься за трьома компонентами: пряма підтримка бюджету (39 млрд євро), спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (8 млрд євро) та технічна підтримка й покриття відсотків за кредитами в рамках програми (3 млрд євро).
  • Також Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко проводила зустріч із технічним директором та співвласником компанії «Baykar Defence» Халюком Байрактаром та Президентом Компанії «Trendyol Group» Четіном Чагаляном. Представники турецького бізнесу тоді запевнили, що вони готові інвестувати в Україну вже зараз, не чекаючи закінчення війни. Їх цікавить не тільки високотехнологічний сектор та оборонна промисловість, які високими темпами розвиваються під час війни, а й співробітництво у сфері легкої промисловості та виробництва модних речей.
  • Сторони зустрічі також обговорювали хід будівництва заводу з виробництва безпілотників компанії «Baykar Defence» в Україні та перспективи їх виробництва та експорту з використання українських двигунів. Однак під час розмови обговорювалось не тільки виробництво військової продукції.
Мої відео