Ukraine People

WP: Формулювання п'ятої статті Статуту НАТО є розмитим. У випадку негативного розвитку подій між Європою та Росією, Сполучені Штати можуть опинитися осторонь

WP: Формулювання п'ятої статті Статуту НАТО є розмитим. У випадку негативного розвитку подій між Європою та Росією, Сполучені Штати можуть опинитися осторонь
247985 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відмова підтримати союзників для Штатів немислима, оскільки це може призвести до розриву Альянсу, наголошує один із експертів.

Скандальна заява Дональда Трампа про те, що він заохочував би росію робити у Європі те, що вона захоче, викликала бурхливі обговорення. Експрезидент мав на увазі ті держави, які під час його попереднього перебування у Білому домі відмовлялися збільшувати видатки на оборону в межах функціонування НАТО.

Згідно з The Washington Post, п'ята стаття статуту організації передбачає, що держави Альянсу будуть вживати "такі заходи, які вважатимуть необхідними", і кожен президент країни, як і головнокомандувач, буде вирішувати, чи буде його армія воювати. Таке формулювання дозволяє лідерам залишатися осторонь у випадку конфлікту між союзником та агресором.

Експерт підкреслює, що така гнучкість створює ризик того, що Трамп може залишитися на певній відстані, якщо щось піде не так. Професор Військово-морської академії Джеффрі Ларсен також погоджується з тим, що формулювання п'ятої статті є розмитим. Однак для Сполучених Штатів неможливо не підтримати союзників, оскільки це може призвести до катастрофічних наслідків у зовнішній політиці.

"Було б катастрофічно з точки зору зовнішньої політики не виконати своїх зобов'язань по допомозі союзникові, відносно якого ми узяли на себе цю урочисту зобов'язаність", - зазначив він.

Мої відео