Ukraine People

На вибори балотуються вісім Зеленських

На вибори балотуються вісім Зеленських
259101 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реальні однофамільці та кандидати зі списаними в інших автобіографіями. В ЦВК розповіли, як відрізняють кандидатів-двійників.

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук на брифінгу назвала ознаки, за якими в комісії виявляють кандидатів-двійників:

  1. в них часто не працюють телефони – неможливо сконтактувати,
  2. документи списані "під копірку" з документів інших кандидатів, в автобіографії забувають змінювати дані з "оригіналу" на свої,
  3. застава сплачена не самими кандидатами, а третіми особами, а це - порушення.

За словами Голови ЦВК, дві найбільш розповсюджені категорії місця роботи серед кандидатів: керівники ТОВ або тимчасово безробітні. Це також допомагає комісії потенційно побачити, чи кандидат може бути двійником, чи це реальна особа з таким самим прізвищем, як в іншого кандидата.

Але не всі тезки та однофамільці є клонами. Сліпачук зазначила: "Комісією на різних округах зареєстровано 8 кандидатів із прізвищем Зеленський, але іншими іменами та по батькові. Це не клони, а реальні люди, які напередодні не змінювали своїх прізвищ, їхні родичі, вказані в автобіографії, теж носять це прізвище".

За минулу добу поліція відкрила два кримінальних провадження по 16 фактам реєстрації «двійників» кандидатів однієї політичної партії, а також подання до ЦВК документів на реєстрацію з прізвищем та ім’ям аналогічними до іншого кандидата. За перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії передбачена кримінальна відповідальність. Винним загрожує до 3 років обмеження або позбавлення волі.

Читайте також:Тезки та однофамильці на виборчих округах

Мої відео