Ukraine People

Чому «Ювентусу» погрожують дискваліфікацією з єврокубків та звинувачують у шахрайстві?

Чому «Ювентусу» погрожують дискваліфікацією з єврокубків та звинувачують у шахрайстві?
382386 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно виник скандал в Італії, головним героєм якого став клуб «Ювентус». На початку нового календарного року у команди зняли 15 очок у чемпіонаті через трансферні маніпуляції. Про це повідомили в Gianluca Di Marzio.

Результати туринського клубу за останні сезони погіршились: вони вже кілька років не досягали результатів у єврокубках, до того ж їм перервали серію з дев‘яти перемог у чемпіонаті Італії.

Погіршені результати вплинули й на фінансове становище: у період з 2021 по 2022 зафіксовано рекордні збитки для клубу, розмір яких сягає 254,3 мільйона євро. А в листопаді 2022 року «Ювентус» звинуватили у фінансовому шахрайстві, через що команду залишили президент Андреа Аньєллі та вся рада директорів.

У тому ж році проти клубу відкрили провадження «Plusvalenza” (з італійської «приріст капіталу», що показує різницю між трансферною вартістю гравця та його балансованою вартістю). Прокурори провели розслідування щодо навмисного завищення керівництвом клубу вартості своїх гравців, які знаходились на трансферному ринку. Іншими словами, «Ювентус» збільшував ціни на своїх гравців, аби у фінансовій звітності вказувати більший обсяг грошей.

Для прикладу, ресурс «Yahoo! Sports» показав трансферну угоду між «Барселоною» та «Ювентусом», у підсумку півзахисники Міралем П‘янич та Артур Мело змінили свої клуби. Тоді мова йшла про «обмін» гравців, які коштували 60 мільйонів (Міралем П‘янич) та 72 мільйони євро (Артур Мело). У той самий час, як балансова вартість першого складала 6,4 мільйона євро, тобто його переоцінили у декілька разів.

Власне завищена вартість П‘янича викликала сумніви у доброчесності «Ювентуса». Проте керівництво підкреслило, що вартість гравця можуть визначити лише клуби, які домовляються про перехід. Посадовці з цим погодились, тому навесні 2022 року закрили справу проти туринців.

В кінці 2022 року внаслідок розслідувань виявили нові подробиці порушень клубу. Тоді справу знову відкрили, з подальшим переглядом фінансових звітностей клубу.

Прокурор Федерації футболу Італії Джузеппе Чіне нещодавно вимагав від апеляційного суду покарання для «Ювентуса» у вигляді позбавлення дев‘яти залікових очок та дискваліфікації головних посадових осіб, що керували справами клубу, коли здійснювались правопорушення. Всі деталі не оприлюднені до цього часу.

Суд затвердив більш жорстоке покарання для команди, аніж просив прокурор. У «Ювентуса» зняли 15 очок, а це сильний удар по амбіціях клубу на вихід до Ліги чемпіонів.

До того ж ввели санкції для 11 посадовців «Ювентусу». Наприклад, колишньому голові ради правління клубу Аньєллі заборонено займатись футбольною діяльністю протягом двох років, ексдиректору клубу Фабіо Паратічі — протягом 30 місяців, а чинного спортивного директора «Ювентуса» Федеріко Черубіні відсторонили на 16 місяців. Але все ще не визначено, чи розповсюджується заборона для Паратічі за межами Італії.

У свою чергу, клуб заявив про наміри оскаржити вердикт у суді. У офіційній заяві вказано, що вони заперечують будь-які протиправні дії та вважають, що клубна бухгалтерія відповідала міжнародним стандартам світового футболу.

"Ми розглядаємо це як кричущу несправедливість для мільйонів фанатів, і ми віримо, що незабаром все буде відшкодовано в наступному суді", — йдеться у заяві юристів клубу. Як повідомляють ЗМІ, суд має виступити з поясненням свого рішення протягом 10 днів. Тоді "Ювентус" матиме 30 днів для подання своєї апеляції.

За словами оглядачки "Footbal Italia" Сюзі Кампанале, "Ювентус" може стати першим потенційним клубом, що "впав" на тлі звинувачень у ймовірному роздмухуванні трансферної вартості гравців. Тепер майбутнє клубу залежить від рішення суду.

Теги: Італія,Ліга Чемпіонів ,Ювентус,дискваліфікація,Барселона
Мої відео