Ukraine People

Розгляд справи ЄСПЛ щодо загибелі 49 військових у катастрофі над летовищем Луганська

Розгляд справи ЄСПЛ щодо загибелі 49 військових у катастрофі над летовищем Луганська
441716 ПЕРЕГЛЯДІВ

Європейським судом з прав людини було зареєстровано заяву щодо загибелі 40 десантників 25-ї бригади та 9 членів екіпажу військового літака Іл-76, збитого над Луганським аеропортом у червні 2014 року. Як повідомив у Facebook адвокат Віталій Погосян, позов було подано проти урядів Росії та України.

Європейський суд розглядатиме справи проти генерала Віктора Назарова, який командував операцією відправлення літака з десантниками до Луганського аеропорту. Також розглядатимуться справи проти лідерів терористів ЛНР, яких український суд визнав винними у катастрофі.

За словами Погосяна, однією з причин звернення до Європейського суду з прав людини стала ухвала суду, яка зобов’язала лідерів ЛНР виплатити матеріальну компенсацію родичам загиблих військовослужбовців.

Адвокат запевняє, терористи не мають майна в Україні і досі перебувають на волі, що унеможливлює отримання компенсації. Слід розглянути порушення статей 2, 3, 6 та 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Європейський суд перевірятиме рішення українських судів на відповідність положенням про «Право на ефективний засіб правового захисту» та «Право на справедливий суд».

Навесні 2021 року терористів визнали винними в організації операції зі знищення військового літака Іл-76 над Луганським аеропортом у червні 2014 року. На борту літака перебували 40 десантників 25-ї десантної бригади. Суд зобов'язав ватажків терористів "ЛНР" виплатити гроші родичам загиблих військовослужбовців.

За словами юриста, компенсацію має виплачувати бюджет України, щоб стимулювати державні установи захопити Плотницького. З цією метою було подано апеляційну скаргу на вирок суду. Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без змін.

Його також визнали винним у недбалості генерала Назарова в катастрофі літака Іл-76 над Луганським аеропортом у 2014 році, але Верховний суд визнав українського генерала невинним.

Мої відео