Ukraine People

"Карітас України" – системне вирішення соціальних проблем

"Карітас України" – системне вирішення соціальних проблем
319494 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли говориш про благодійність в Україні, вже звично, що мова йтиме про якісь досить молоді організації, яким не більше 10 років. Але насправді є чимало тих фондів, що існують вже досить давно. А одна з організацій офіційно діє вже 28 років, розпочавши свою діяльність ще буквально після набуття незалежності Україною. Це "Карітас України" – фонд, що створений Українською Греко-Католицькою Церквою.

"Карітас України" – це частина великої конфедерації Карітас Інтернаціоналіс. Цю організацію знають у всьому світі. Ще у 1897 році було створено першу організацію, яка тоді була покликана стати альтернативою ідеї соціалізму. У 1928 році було вирішено проводити регулярні конференції кожні два роки, тоді вони ще проходили під назвою "Caritas Catholica". Під час Другої світової війни діяльність організації отримувала величезну кількість критики, адже фактично обидва боки протистояння були проти християнства. Проте вже в 1947 році вона знову відновилася, з того часу тільки розростаючись. І саме прагнення створення справедливого суспільства й завело організацію до України.

Ще у 1992 році почали з'являтися регіональні організації, що займалися гуманітарною допомогою. Греко-католицькі громади відроджувалися, все більше проблем стали помічати. Тому згодом було навіть зареєстрованою громадську організацію. І насправді діяльність цього фонду є в Україні вже 30 років. І весь цей час у "Карітас України" сповідують одну місію – розвиток традицій доброчинності й соціальна робота, що виходять із християнських морально-етичних цінностей.

Робота "Карітас України" має на меті допомогу в скрутних обставинах. Люди із вразливих категорій населення потребували і потребуватимуть допомоги. І організація надає її, дотримуючись своїх принципів. Їх допомога ефективна, адже проєкти, що створюються – насправді роблять життя людей кращим. Їх допомога доступна, адже вони здійснюють свою діяльність там, де це треба, де інколи це навіть не можуть зробити інші. І їхня допомога прозора, абсолютно всі звіти про діяльність можна знайти у відкритому доступі, одним із головних принципів, що сповідуються, є підзвітність.

Фонд все більше розширюється. У нього вже є досить велика кількість регіональних центрів, аж понад 30. Вони охоплюють 15 регіонів країни. Понад 1200 осіб займається діяльністю на благо людей через цю організацію, це волонтери та співробітники. Величезна кількість проєктів вже виконана, не менше – планується. І що важливо, охоплюється не щось одне, а цілий спектр, не результат, а причини й наслідки. І абсолютно не важливо, яка стать та вік, віра та колір шкіри. Допомога відбувається там, де це справді необхідно. І вже величезна кількість людей отримала її.

Серед напрямків діяльності фонду є, наприклад, програма домашньої опіки. Це соціальна, психологічна та побутова підтримка, що надається людям. Окрім цього чималу роль грає ще й паліативна підтримка, якої потребують тяжкохворі. Особи з інвалідністю, хворі на ВІЛ, самотні старенькі та родини, що потребують дізнатися про основи догляду за тяжкими хворими – усіма ними опікуються у цій програмі. Прикуті до ліжка люди не можуть зробити звичайні побутові речі, такі як прибрати чи купити продукти. А самотні бабусі та дідусі, що не розуміються у нових технологіях, не можуть самотужки записатися до лікаря, або ж отримати пільги. Працівники фонду допомагають в обох випадках. Створюються індивідуальні плани супроводу, за якими працюють із тими, хто потребує цього.

Також допомагають у фонді й з юридичними питаннями. "Карітас України" сприяють змінам у законодавстві України щодо соціально незахищених верств населення. Також діяльність фонду допомагає створювати умови бюджетного фінансування для потребуючих осіб. Працівники фонду сприяють тому, щоб допомагати людям у співпраці із місцевим самоврядуванням та вищими органами влади. І це також дуже важливо.

Співпрацюють у фонді й з дітьми та молоддю. У "Карітас України" так само розуміють, що це майбутнє нашої країни, тому тут сприяють розвитку молодого покоління. Безпечне та інклюзивне середовище для всіх дітей, допомога у становленні гідної поведінки, що сприяла б благополуччю, соціально-педагогічна й психологічна робота – усім цим займаються у фонді. Окрім цього створюються дитячі соціальні центри, які сприяють освіті та розвитку дітей. Представники фонду надають послуги з консультування, психосоціальної підтримки, створюють різноманітні заходи, майстер-класи та розвивальні заняття. До всього цього вони залучають волонтерів. А за допомогою благодійних внесків, яких також потребує фонд, можна буде казати про ще більше розширення діяльності.

Важливим напрямком роботи фонду є протидія торгівлі людьми та соціальні програми з міграції. Не секрет, що є ті, хто хоче мігрувати. Тому було створено проєкт "Обізнаний та готовий до Німеччини", що займається інформаційною підтримкою щодо міграції до Німеччини. Також у фонді підкреслюють факт того, що навіть зараз, у ХХІ столітті існує проблема торгівлі людьми. І дійсно є люди, що постраждали від цього. Тому тут є ініціатива, що водночас допомагає постраждалим, а також займається інформаційною діяльністю щодо проблеми.

Допомагають у фонді й людям з інвалідністю. ДЦП, синдром Дауна, різноманітні інші хвороби, що призводять до інвалідності – таким людям потрібна допомога. Особливо це стосується молоді. Їм потрібна підтримка психосоціальна та медична, допомога в адаптації, покращення ситуації й самостійністю та самооцінкою. Саме тому у фонді залучають таких людей до роботи соціальних центрів. Фонд активно допомагає із поширенням інформації та практичних навичок щодо роботи з такими людьми. Окрім цього створені центри, що займаються саме тою необхідною підтримкою дітей та молоді з інвалідністю.

Було вже створено величезну кількість великих та маленьких проєктів. Допомагали й продовжують допомагати людям, що є переселенцями, жителям буферної зони вздовж лінії зіткнення, сиротам, літнім людям та інвалідам. Словом усім, хто цього потребує. Діяльність "Карітас України" справді є вражаючою. Фонд співпрацює з іншими організаціями, робить колаборації та має вже чималу кількість партнерів. І насправді це чудово. Адже саме благодійність та поширення її ідей Україною є тим, що створює справедливе та гідне суспільство, у якому так хочеться жити.

Мої відео