Ukraine People

ЮНІСЕФ – фонд, про який чули всі. Що це таке та що він робить?

ЮНІСЕФ – фонд, про який чули всі. Що це таке та що він робить?
307772 ПЕРЕГЛЯДІВ

Існує кілька організацій, про які чули, напевно, майже всі. Про них говорять, їх згадують та нерідко мало хто насправді знає, яке їх призначення та для чого вони взагалі існують. А тим часом такі фонди можуть мати не просто кількалітню історію, а бути заснованими ще дуже давно. Саме такою можна назвати організацію ЮНІСЕФ. Про її існування знають. А от що вона робить – розуміють далеко не всі.

ЮНІСЕФ була заснована ще у 1946 році, на рік пізніше після Організації Об'єднаних Націй, під егідою якої й працює. Організацію можна сміливо назвати благодійною, проте не в масштабах однієї країни, а всесвітньому. Функціонування цієї організації здійснюється за допомогою внесків різних фізичних та юридичних осіб, а також урядів країн. Ніякого фінансування від ООН організація не має. Але саме за рахунок того, що уряди забезпечують більшу частину бюджету організації, вона має змогу робити ті проєкти, якими займається.

Так як же розшифровується ЮНІСЕФ? Насправді це політерно перекладена абревіатура, що розшифровується як Міжнародний дитячий надзвичайний фонд ООН. Але для розуміння усіх країн, що причетні до цього фонду, було залишено саме таку абревіатуру, до якої вже всі звикли. І з розшифрування назви стає зрозуміло, що займається організація саме проблемами, пов'язаними з дітьми. Створюються стратегічні плани та проєкти як світового масштабу, так і локальні – для конкретних країн.

Однією із головних цілей ЮНІСЕФ було максимально охопити всіх дітей, що потребували допомоги. Потенціал дітей та молоді завжди треба було реалізовувати, як 76 років тому, так і зараз. Тому робити все для їх розвитку та освіти – це було і залишається основою діяльності. Ініціативи щодо захисту дітей, охорони здоров'я, відстоювання їх прав на не просто виживання, а на якісне життя – цим займається організація як у всьому світі, і безпосередньо в Україні.

До нашої країни фонд ЮНІСЕФ прийшла у 1997 році. Тоді у Києві відкрили перше представництво та одразу ж було надано суму у 130 тисяч мільйонів доларів.  Всі ці кошти пішли на те, щоб втілити у життя чималу кількість проєктів та програм у таких галузях як охорона здоров'я, освіта та санітарія, зокрема доступ до чистої питної води. Створювалися плани діяльності та реалізовувалися, а на їх підгрунті розроблялися нові, ще більш глобальні. Проте Україна і до цього часу потребує допомоги від організації.

Так, у ЮНІСЕФ визнають, що дуже велика кількість сімей із дітьми, у яких є порушення розвитку, не мають достатньої підтримки від держави. А дітям у таких сім'ях можна допомогти. Тому було створено програму раннього втручання, що сприяє запобіганню обмежень у розвитку дитини. В її рамках від народження до трьох років працюють спеціалісти та створюються матеріали для батьків, які можуть допомогти їм розібратися у ситуації.

Окрім цього ЮНІСЕФ прагне захищати усіх дітей від насильства, причому будь-якого. Воно руйнує життя. І потім у дорослому віці діти, що пережили насилля і не отримали потрібної допомоги, самі можуть вчиняти те саме. Потрібна вчасна реакція та запобігання. І організація сприяє покращенню ситуації щодо цього в Україні. Реалізація доступу до психосоціальної допомоги, навчання фахівців та підвищення обізнаності щодо цього, гуманітарне реагування – це лише невелика кількість із того, чим займається організація.

Також у фонді сприяють поширенню інформації щодо здоров'я. Вакцинація – це те, що нерідко рятує життя. Тому ЮНІСЕФ намагається максимально поширювати інформацію про користь імунізації. Окрім цього сприяють у фонді здоров'ю матері та дитини. Далеко не завжди у родини, з'явилося дитина які є можливість отримати якісь достатньо вартісні процедури. Організація сприяє максимальному доступу до них. Також займаються у ЮНІСЕФ й підтримкою інформаційної кампанії щодо ВІЛ та СНІД. Велика кількість міфів вже була розвіяна саме за допомогою діяльності з поширення коректних даних щодо цього. Проте робота ще триває.

Сприяння розвитку освіти – це ще один напрямок діяльності ЮНІСЕФ в Україні. Доступ до якісної освіти у сільських місцевостях, дошкільна освіта, інклюзивне навчання для дітей з інвалідністю – у всьому цьому необхідна підтримка та зрушення. І цьому також сприяє організація. Надання доступу до модулів щодо інклюзії, інклюзивно-ресурсні центри, різноманітні концепції, такі як "Безпечна школа" – це лише кілька речей із величезного переліку, якими займається організація. І насправді за допомогою цієї діяльності вже дуже багато чого змінилося.

Підтримка соціально незахищених верств населення, а особливо дітей – також те, чим опікується ЮНІСЕФ. Соціальні виплати нерідко не покривають назвіть найважливіші, базові потреби. А нерівність, що спостерігається у відношенні до дітей із таких сімей може перекривати їм доступ до не тільки гідного ставлення від однолітків, а й щодо майбутнього у соціумі. Тому створюються різні проєкти, що сприяють реалізації потенціалу такої молоді, роблять так, щоб громади були дружніми до всіх без вийнятку. Також виділяються кошти на утримання таких дітей та молоді.

Про діяльність ЮНІСЕФ можна говорити насправді ще дуже багато. Адже лише в Україні з допомогою цієї організації втілено вже настільки багато всього, що можна навіть сказати, що вона є ледь не головним рушієм змін у галузях освіти, охорони здоров'я та захисту прав дітей. Але головне, що ця організація сприяє тому, щоб усі діти, не важливо від того, де вони живуть, у яких родинах та у якому становищі, могли мати можливість стати успішними та щасливими. А це –  головне.

Мої відео