Ukraine People

Як зареєструвати новонароджену дитину, якщо Ви знаходитесь на тимчасово окупованій території

Як зареєструвати новонароджену дитину, якщо Ви знаходитесь на тимчасово окупованій території
340609 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Як зареєструвати новонароджену дитину, якщо Ви знаходитесь на тимчасово окупованій території?
 
Попри війну, яку розв’язала сусідська росія, в Україні?? продовжується життя. Кожен день на світ з’являється нове диво, маленькі українці та українки.  Багато малечі народжується саме на окупованих територіях нашої держави. У зв’язку із окупацією, новоспечені батьки позволені права здійснити реєстрацію народження дитини у звичайному порядку. В результаті чого вони не можуть отримати свідоцтво про народження та виплати при народженні дитини. 
 
Реєстрація народження дитини, без виїзду з тимчасово окупованої території, можлива за наступним алгоритмом дій?
?отримання рішення суду про встановлення факту народження дитини;
?подання заяви через комплексну державну послугу «єМалятко» на порталі «Дія».
 
Так, для отримання рішення суду про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території, необхідно подати відповідну заяву до будь-якого суду на підконтрольній Україні території. Це можна зробити також через Електронний суд (посилання: https://id.court.gov.ua/).
Для цього, знадобиться електронний цифровий підпис, який можливо отримати, наприклад, через Приват24 (якщо являєтеся клієнтом банку).
 
Додатково, до заяви ?необхідно буде додати скан-копії: медичного свідоцтва про народження дитини, свої паспорт та картку платника податків та інші докази факту народження дитини за наявності (наприклад, обмінної карти вагітної, бірки з пологового, фото з немовлям тощо). Письмова відмова у реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану не потрібна (лист-роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду на адресу голів апеляційних судів вх.№312/0/207-21 від 16.04.2021). Кожну копію додатків необхідно завірити: написати «Згідно з оригіналом», поставити дату та підпис. 
 
?Вартість послуги: безкоштовно (Судовий збір за подання таких заяв до суду не справляється відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір»).
 
⏱️Строки отримання рішення: справи про встановлення факту народження дитини, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.
 
Після розгляду заяви ви отримаєте номер судового рішення, який знадобиться для оформлення свідоцтва про народження Вашої дитини через комплексну державну послугу «єМалятко» на порталі «Дія» (посилання: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko).
Далі, щоб подати заяву через комплексну державну послугу «єМалятко» на порталі «Дія» необхідно: авторизуватися або зареєструватися на порталі «Дія»; заповнити дані про батьків дитини; ввести номер судового рішення та зазначити прізвище, ім’я і по батькові дитини; обрати будь-який відділ ДРАЦС на території України, який оформитъ свідоцтво, та спосіб доставки: особисто у відділі або поштою; вибрати додаткові послуги для дитини; підписати заяву електронним підписом.
 
Таким чином, підписана заява буде надіслана до обраного відділу ДРАЦС, який оформить свідоцтво про народження дитини не пізніше наступного робочого дня (якщо все правильно заповнено). Повідомлення про успішну реєстрацію чи відмову з’явиться в особистому кабінеті громадянина і буде відправлено на електронну пошту.
 
?Додатково роз’яснюємо, що для своєї зручності Ви можете користуватися довідково-інформаційною платформою правових консультацій WikiLegalAid ?(посилання: https://wiki.legalaid.gov.ua/), або зателефонувавши за єдиним телефонним номером контактного центру системи надання безоплатної правової допомоги:? 0 800 213 103.
Мої відео