Ukraine People

Укладення шлюбу з військовослужюовцем під час военного стану

Укладення шлюбу з військовослужюовцем під час военного стану
341200 ПЕРЕГЛЯДІВ
✍️Як укласти шлюб з військовослужбовцем в умовах воєнного стану!
✔️Ще зовсім недавно двоє щасливих закоханих узявшись за руки йшли до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та подавали разом заяву про реєстрацію шлюбу, а через місяць урочисто підтверджували своє бажання утворити сім’ю. Але війна вносить власні корективи у звичайне життя. Багато закоханих мали плани створити сім’ю, але вони були зруйновані початком бойових дії у нашій країні, а хтось знайшов свою половинку вже під час війни.
?Так, в умовах воєнного стану, держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої реєстрації.
?На час дії воєнного стану, військовослужбовцям бути фізично присутніми під час реєстрації шлюбу не обов’язково. Це відбулося завдяки прийняттям? 7 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України постанови № 213. Відтепер, окрім можливості одружитись за 1 день, звернувшись із заявою до будь-якого відділу ДРАЦС, враховуючи вимоги статті 32 Сімейного кодексу України, яка передбачає можливість реєстрації шлюбу в день подання заяви, якщо є безпосередня загроза для життя нареченого або нареченої, військовослужбовці ЗСУ та інших військових формувань, можуть також укласти шлюб дистанційно, без присутності себе або нареченої.
?Для цього необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження, громадянство, а у разі зміни прізвища - відомості про обране прізвище. Така заява одночасно є й підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на шлюб.
?Командир засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до будь-якого відділу реєстрації актів цивільного стану або до відділу, який вже зазначений у заяві, чи до територіального органу Міністерства юстиції.
✔️За можливості військовослужбовець може бути присутнім під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку.Крім того, в умовах воєнного стану факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом, який складає відповідний командир, наділений необхідними для цього повноваженнями. ✔️Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими. Актовий запис про шлюб складається в день отримання відділом ДРАЦС заяви про реєстрацію шлюбу або акту.
✅✔️Таким чином, військові, які виконують бойові завдання далеко від своїх наречених, отримали можливість укладати шлюб дистанційно, при цьому навіть не сплачуючи державного мита.

 

Мої відео