Ukraine People

Як подарувати квартиру онуку і не опинитись на вулиці, умови розірвання договору дарування

Як подарувати квартиру онуку і не опинитись на вулиці, умови розірвання договору дарування
339263 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
Пані Ганна потурбувалася про улюбленого онука і подарувала йому квартиру, в якій сама проживала.Проте вона і передбачити не могла, що її «кровіночка» одразу після оформлення правочину почне виганяти її з квартири, застосовувати фізичну силу, погрожувати примусовим виселенням або підселенням квартирантів.
 
Вона неодноразово зверталася до поліції у зв’язку із неправомірними діями онука, але захисту там не знайшла.
Після цього клієнтка звернулася до центру за порадою, як їй діяти і як розірвати договір дарування квартири.
Юристкиня Оріхівського бюро правової допомоги Уляна ГАРАНСЬКА завітала до Ганни (особа з інвалідністю 2 групи), надала її адресну допомогу та роз’яснила, як захиститися від кривдника та як отримати безоплатну вторинну правову допомогу.
 
Як постраждалій від домашнього насильства пані Ганні буде призначено адвоката, який допоможе їй вирішите це питання в судовому порядку. А ми нагадуємо
УМОВИ РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ
За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.
  • Умови розірвання договору дарування нерухомого майна можуть бути передбачені безпосередньо у самому договорі. У разі їх відсутності, розірвання договору дарування здійснюється в порядку та на умовах передбачених Цивільним кодексом України (далі – ЦК України).
  • Згідно положень ЦК України договір дарування може бути розірваний у добровільному порядку за згодою обох сторін або за рішенням суду на вимогу однієї із сторін.
Для розірвання договору дарування нерухомого майна за згодою сторін потрібно:
  1. самостійно або за допомогою нотаріуса укласти угоду про розірвання договору дарування;
  2. посвідчити угоду про розірвання договору дарування у нотаріуса.
В такому випадку договір дарування вважається розірваним з дати нотаріального посвідчення угоди, якщо інша дата розірвання не передбачена в самій угоді.
  • у разі, якщо одна із сторін заперечує проти розірвання, договір дарування може бути розірваний в судовому порядку.
Дарувальник має право звернутися з позовною заявою про розірвання договору дарування нерухомого майна до суду за місцем знаходження такого майна у таких випадках:
  1. якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей. Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.
  2. якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.
  3. якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.
Вимога про розірвання договору може бути подана лише якщо нерухоме майно є збереженим.
 
За подання позовної заяви про розірвання договору дарування нерухомого майна сплачується судовий збір у розмірі 1% ціни позову (тобто 1% від суми оцінки нерухомого майна), але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2022 році не менше 992,40 грн та не більше 12 405 грн).
 
До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строк позовної давності продовжується на строк дії воєнного, надзвичайного стану.
Мої відео