Ukraine People

Співпраця Полтавського педагогічного із Лубенською територіальною громадою

Співпраця Полтавського педагогічного із Лубенською територіальною громадою
304343 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка професорка Марина Гриньова переконана, що взаємодія закладу вищої освіти зі стейкголдерами допомагає університету сформувати такі освітні пропозиції, які якнайбільше відповідають запитам роботодавців. Марина Вікторівна разом з ректоратом сформувала стратегію, яка дозволяє, залучаючи територіальні громади, вивчати не лише запити ринку праці сьогодні, а й працювати на перспективу, прогнозувати ключові тенденції суспільного розвитку.

19 квітня 2023 р. ректорка Марина Гриньова, проректор з інфраструктурного розвитку та ресурсного забезпечення Віктор Дудник і декан факультету природничих наук та менеджменту Сергій Новописьменний з робочим візитом відвідали Лубенську територіальну громаду.

Представників університетської спільноти зустрічали заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко і керівник відділу освіти Мирослав Костенко. 

Програма візиту передбачала консультативну зустріч із міським головою Лубен Олександром Грицаєнком.

Під час зустрічі міський голова і ректорка університету обговорили стратегічні напрямки співпраці, а також за сприяння керівника відділу освіти провели моніторинг запитаності у громаді фахівців педагогічних і непедагогічних спеціальностей. Так, керівник відділу освіти Мирослав Костенко наголосив, що уже сьогодні школи громади потребують учителів математики, фізики і хімії.

Міський голова Олександр Грицаєнко поділився своїми спостереженнями, що сьогодні дуже важливою і затребуваною стає професія психолога. Йшлося не лише про шкільного психолога, а й про фахівців, які б могли консультувати родини, надавати допомогу військовослужбовцям, допомагати за потреби людям різних професій чи соціальних груп.

Ректорка Марина Гриньова представила освітні програми, за якими здійснюється підготовка фахівців на різних факультетах, продемонструвала, що ринок праці впливає не лише на освітні компоненти, а й стимулює університет пропонувати здобувачам нові і нові освітні пропозиції.

Марина Вікторівна поінформувала, що мешканці громади можуть у педагогічному університеті здобути освіту за ваучерами центру зайнятості.

Окремо Марина Вікторівна й Олександр Петрович говорили про підтримку обдарованої учнівської молоді: підготовка дітей до участі в предметних олімпіадах і МАН, розвиток творчих здібностей, національно-патріотичне виховання та ін. Професорка Марина Гриньова запросила кращих учнів громади взяти участь у роботі І учнівських наукових читань «The first steps to science» у Полтавському національному педагогічному університету імені В. Г. Короленка, відзначила, що цей науковий захід ініціювала студентська рада університету.

Міський голова і ректорка університету зійшлися на думці, що Україна потребує розумних і амбітних людей, готових наполегливо і старанно працювати. Тому сучасний здобувач освіти має усвідомлювати, що навчання – це можливість забезпечити своє майбутнє.

Продуктивний діалог дозволив окреслити основні напрямки співпраці між ПНПУ імені В. Г. Короленка і Лубенською територіальною громадою. Міський голова Олександр Грицаєнко і ректорка Марина Гриньова підписали меморандум про співпрацю.

Другий етап роботи з громадою відбувався в онлайн-форматі: у зум-конференції взяли участь проректори, декани факультетів, керівники структурних підрозділів, представники студентської ради університету й учителі та учні ЗЗСО громади.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся перший проректор Олексій Гура і запевнив, що ПНПУ імені В. Г. Короленка дуже відповідально ставиться до якості навчання та сприяє кар’єрному зростанню кожної особистості, яка пов’язує своє становлення з нашим університетом.

«Саме в руках педагогічних працівників, у руках учителів – майбутнє нашої держави. Щиро радію, що сьогодні ми підписали меморандум про співпрацю. Від влади ми будемо максимально спряти, щоб діти обирали ваш навчальний заклад, бо ПНПУ надає якісні і конкурентні знання. Сьогодні на зустрічі присутні учителі й директори – випускники Полтавського педагогічного, вони і є найкращою рекламою вашого університету. Ми у школах чекаємо ваших випускників», – зазначила заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Харченко.

Декани факультетів ознайомили учасників зустрічі зі специфікою кожного із факультетів.

Заступниця декана факультету історії та географії Анастасія Момот представила учасникам зустрічі освітні програми бакалаврського, магістерського і третього (освітньо-наукового) рівнів, за якими здійснюється підготовка здобувачів, а також розповіла про своєрідність організації навчального процесу на факультеті.

Очільниця факультету філології та журналістики Оксана Кирильчук, звертаючись до гостей, зазначила: «Щоб упевнено увійти в науковий і педагогічний простір розвиненною, комунікативною особистістю, здобути якісну філологічну освіту, я запрошую вас на навчання на факультеті філології та журналістики». Оксана Борисівна також розповіла, що на фахових кафедрах традиційно працюють волонтери Корпусу миру, носії мови з різних країн, факультет співпрацює з провідними європейськими університетами, а студенти мають можливість семестрового навчання у Данії, Німеччині, Литві, Естонії, Хорватії, Японії.

Очільниця психолого-педагогічного факультету Наталія Сулаєва повідомила, що факультет здійснює підготовку майбутніх вихователів дошкільних закладів, учителів початкової школи, психологів, логопедів, соціальних працівників та педагогів, учителів музичного, образотворчого та хореографічного мистецтва, артистів-хореографів. Підкреслила унікальність професорсько-викладацького складу факультету, в якому освітні послуги студентам надають не лише науковці, але й народні та заслужені артисти, працівники культури України, майстри народної творчості. Наголосила на тому, що студентське життя на факультеті яскраве та різноманітне: освітня діяльність, участь у художньо-творчих колективах та різноманітних мистецьких і немистецьких активностях. Запросила всіх охочих вступати на спеціальності психолого-педагогічного факультету на бакалаврський, магістерський рівні, а також на рівень доктора філософії зі спеціальностей «Дошкільна освіта», «Початкова освіта» та «Психологія».

Факультет комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки представила його очільниця Тетяна Барболіна: «Наш факультет має понад сторічні традиції підготовки вчителів математики і фізики, дещо менше — учителів інформатики. Також ви можете обрати і непедагогічні спеціальності: на факультеті здійснюється підготовка фахівців у галузі комп’ютерних наук, економіки. Крім того, ми навчаємо майбутніх викладачів закладів вищої освіти, зокрема тих, хто володіє теоретичними засадами упровадження STEM-освіти. Тож усіх, кого цікавлять точні науки та інформаційні технології, педагогічні та економічні інновації запрошую на факультет комп’ютерних наук, математики, фізики та економіки».

Заступниця декана природничих наук та менеджменту Тетяна Непокупна запросила охочих здобути якісну освіту за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнями вищої освіти за різними спеціальностями, які належать до освітньо-педагогічної галузі знань та непедагогічних галузей знань. Тетяна Андріївна зазначила, що у першу групу входять такі спеціальності: Середня освіта «Хімія», Середня освіта «Біологія і здоров’я людини» з додаванням специфічного напрямку – Фізична реабілітація, Середня освіта «Природничі науки» (це і бакалаврат, і магістратура) та Освітньо-педагогічні науки «Позашкільна освіта» (магістратура). До другої – непедагогічної – групи спеціальностей належать такі: Хімія, Біологія, Екологія, Хореографія, Менеджмент.

«Факультет технологій та дизайну запрошує творчих, креативних, цілеспрямованих та винахідливих!» – звернулася до гостей очільниця факультету технологій та дизайну Юлія Срібна. Вона розповіла, що студенти і викладачі факультету є ініціаторами та активними учасниками різноманітних культурно-мистецьких, національно-патріотичних та волонтерських заходів місцевого, регіонального та всеукраїнського рівня. На факультеті відбувається велика кількість виставок і майстер-класів різного змісту та спрямування як для дітей, так і для дорослих.

Юлія Анатоліївна анонсувала такі нові освітні програми:  «Професійна освіта (Транспорт. Логістика)» і «Професійна освіта (Сфера обслуговування. Готельно-ресторанна справа)».

Декан факультету фізичного виховання і спорту Павло Хоменко запросив на навчання на наймолодший факультет в університеті зі столітньою історією: «Наш факультет забезпечує фундаментальну наукову, професійну, практичну, організаційно–методичну підготовку фахівців за спеціальностями 014 Середня освіта (Фізична культура) та 017 Фізична культура і спорт за бакалаврським і магістерським рівнями.

Після закінчення навчання ви зможете працювати вчителем фізичної культури, вчителем предмета «Захист України», тренером з виду спорту федерації, збірної чи клубної команди, спортивної школи, інструктором-методистом тренажерного залу, фітнес-тренером, інструктором оздоровчо-спортивного туризму».

Особливу увагу професор Хоменко приділив випускникам факультету, серед яких: учасники Олімпійських ігор, майстри спорту України міжнародного класу: Сергій Ізмайлов, Оксана Щербак, Володимир Сенченко, Олександр Литвиненко, Марія Лівер. Світова гордість університету – Юрій Чеба́н — український веслувальник-каноїст, дворазовий олімпійський чемпіон.

Голова Студентської ради Віталіна Сагайдак представила основні напрямки роботи студентського самоврядування.

Відповідальна секретарка приймальної комісії Марина Тесленко розповіла учасникам зустрічі про особливості вступної кампанії 2023 р., ознайомила із орієнтовним розкладом вступу. Марина Миколаївна представила онлайн-калькулятор, який розробили викладачі університету, щоб допомогти старшокласникам розрахувати конкурсний бал.

Модерував онлайн-зустріч перший проректор Олексій Гура. Олексій Анатолійович подякував заступниці міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірині Харченко і керівникові відділу освіти Мирославу Костенку за організацію зустрічі, учителям і директорам шкіл – за співпрацю, а також висловив сподівання, що кращі випускники шкіл Лубенської територіальної громади стануть студентами Полтавського педагогічного.

Мої відео