Ukraine People

«UNITED24» передає кошти саперам та придбає авто для перевезення вибухонебезпечних предметів

«UNITED24» передає кошти саперам та придбає авто для перевезення вибухонебезпечних предметів
422913 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кошти, що надійшли до на рахунок Міністерства економіки для фінансування заходів гуманітарного розмінування в рамках платформи на підтримку України «United24» витратимуть на понад 100 інженерно-саперних розрахунків  Державної спеціальної служби транспорту щоб придбати обладнанням для розмінування. Також на кошти з рахунку, що пожертвували громадяни України та інших країн, буде придбана оперативна піротехнічна машина важкого типу для перевезення вибухонебезпечних предметів. Машина надійде у розпорядження піротехнічних підрозділів Державної служби надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Рішення про придбання обладнанням для розмінування та автівки ухвалила Комісія з питань визначення обсягу коштів для задоволення потреб із здійснення заходів гуманітарного розмінування на своєму першому засіданні 20 жовтня 2023 року.

Під час засідання розподілялись кошти в сумі понад 35,5 млн грн, які надійшли на рахунок Міністерства економіки в рамках платформи «United24». Попередньо ДССТ та ДСНС надіслали до Комісії звернення про потребу в коштах, які містили пропозиції щодо фінансування заходів гуманітарного розмінування. За підсумками, після заслуховування аргументів заявників та обговорення Комісія ухвалила рішення розподілити наявні кошти на першочергові потреби обох державних служб.

«Насамперед, хотів би висловити подяку громадянам України, громадянам інших країн, які долучилися до фінансування очищення української землі від мін та вибухівки. Подякувати амбасадорам, які дуже багато роблять для того, щоб донести інформацію про проблему замінування України людям у всьому світі та своїм авторитетом та діями допомагають вирішити її.

Сьогодні ми розподілили перші 35,5 мільйонів гривень, які надійшли на рахунок, призначений для того, щоб консолідувати пожертви на гуманітарне розмінування. Так, цих коштів замало, аби задовольнити всі потреби урядових структур, що задіяні в розмінуванні для цивільних потреб.. Для цього потрібні на порядки більші суми. Замало навіть, щоб повністю задовольнити найбільш нагальні потреби. Але поступово за допомоги країн-партнерів та небайдужих громадян ми зможемо суттєво посилити спроможності наших піротехніків та пришвидшити очищення території України», — сказав голова Комісії, заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

За кошти, зібрані в рамках ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським проекту «United24», придбають металошукачі, сумки саперів та демінерів, медичні аптечки для піротехніків. Усього оснащення зможуть отримати близько  500 саперів ДССТ, які нещодавно завершили навчання. А оперативна піротехнічна машина важкого типу для перевезення вибухонебезпечних предметів надійде до підрозділів ДСНС. 

Під час засідання комісії зазначили, що і обладнання, і техніка, яку планується придбати, будуть українського виробництва. 

Комісія з питань визначення обсягу коштів для задоволення потреб із здійснення заходів гуманітарного розмінування була створена наказом Міністерства економіки 30 серпня 2023 року відповідно до Порядку використання рахунків для залучення добровільних внесків (благодійних пожертв) на підтримку України «UNITED24». До складу Комісії увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, оборони, з питань стратегічних галузей промисловості, енергетики, цифрової трансформації, ГО «Асоціація саперів України».

Мої відео