Ukraine People

Що чекає на заклади вищої освіти після карантину?

Що чекає на заклади вищої освіти після карантину?
117206 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пандемія COVID-19 змінила наше життя назавжди. Воно вже точно не зможе стати таким, як було раніше. Світ змінився і зробив це в рекордно швидкі терміни. Тому ми просто не можемо ігнорувати те, що відбувається. Не можна не погодитись з тим, що найбільшої шкоди зазнала медицина та соціальні напрямки. Ми були вимушені підпорядковуватись новим правилам світобачення. Проте мало хто говорить про те, що освіта також постраждала через все те, що відбулося цього року. А те, що відбуватиметься надалі, лякає ще сильніше.

Через пандемію, більшість закладів вищої освіти були змушені швидко переорганізовувати свою роботу. Їхній найбільший мінус в тому, що вони не мобільні. Тобто не можуть швидко перелаштуватись під ситуацію, яка наразі відбувається. Так, студенти перейшли на дистанційне навчання. Але прогнози аналітиків зовсім невтішні. Під час пандемії економіка сильно постраждала. І якщо для неї такі злети та падіння є нормою, то для освіти все скінчиться не так гарно. Цього разу вже ніхто не відчуває, що все прийде до норми.

Чому так? Насправді бюджет країни буде реорганізовано, бо в першу чергу нам важливо врятувати інші галузі, пишуть аналітики. Тому фінансування університетів стане ще меншим. Студентів-іноземців також буде не так багато. Тому як тепер відбуватиметься навчання, ніхто не розуміє. Проте тоді на думку аналітиків постане інша проблема: а хто прийде після нас? Більшість населення сильно постраждала під час кризи й не зможе оплачувати контракти. Хто тоді рятуватиме економіку, якщо рівень освіти населення стане ще нижчим. Ніхто сказати не може. Тому поки політики хапаються за голову, не знаючи, як рятувати бюджет, аналітики хапаються за голову, не знаючи, як врятувати майбутнє, якщо це робити нема кому.

Мої відео