Ukraine People

Інформаційне агентство : «Ботанічні історії» Міжнародна виставка ботанічного мистецтва

Інформаційне агентство : «Ботанічні історії» Міжнародна виставка ботанічного мистецтва
383405 ПЕРЕГЛЯДІВ

01 – 26  жовтня 2021 року

Відкриття – 01 жовтня о 19:00

(вхід на відкриття – за запрошеннями)

 

Місце проведення: ІІІ поверх Центру Української Культури та Мистецтва,

м. Київ, вул. Хорива, 19-В, тел. (044) 425-12-64,  (044) 425-12-66.

Організатор: Спіртус Катерина, ботанічний художник, засновниця школи ботанічного живопису Spirtus Art та Ботанічного Клубу, член ASBA (Американська Асоціація Ботанічного Мистецтва).

За підтримки Центру Української Культури та Мистецтва.

 

«Ботанічні історії» – це колаборація жінок, різних за фахом, віком, інтересами. Проте їх об’єднує спільна жага – любов до ботанічного живопису! Проект представить понад 80 робіт в техніці акварелі від 44 учасників з України, Німеччини, Великобританії, Росії, Швеції.

Проект виник із бажання його учасниць передати через призму своєї особистості красу і цінність оточуючого нас світу. Мова йде про ту красу, яку ми перестали бачити та сприймати у щоденних клопотах, стрімкій гонитві посеред кам’яних джунглів великих міст. Відтак, його можна порівняти з японською традицією ханамі (милуванням квітами), в основі якої лежить глибока філософія – встигнути возз’єднатися з природою за неймовірно короткий період цвітіння дерев.

Мета проекту «Ботанічні історії» – це нагадування глядачу, що ми заслуговуємо на зупинку у життєвому вирі. Це можливість відпочити, насолодитись красою кольору та форми, що подарувала нам природа. Та найголовніше – своїм прикладом учасниці «Ботанічних історій» показують, що живопис – це не розкіш. А картини – не лише для галерей. Ботанічна ілюстрація – це можливість наповнити простір, що нас оточує, легкістю та красою, надати йому свіжого вигляду. А зробити це можна самотужки, адже більшість художниць, роботи яких представлені у проекті, не мають професійної мистецької освіти, а дехто взагалі вперше взяв пензля до рук.

 Ботанічний живопис виник із потреби ілюструвати ботанічні рукописи. Найдавнішим збереженим рукописом відтак вважається Віденський Діоскорид, створений ще на початку VI ст. н.е., проте найбільшого розквіту ботанічна ілюстрація досягла в епоху Відродження. Її використовували з метою кращого розпізнавання того чи іншого виду, зазвичай, у лікувальних цілях. Згодом попит на ботанічний живопис зріс – ілюстрації почали зявлятися і в книгах, розрахованих не лише на фахівців, але й на масового читача. Поступово наукова потреба в ботанічній ілюстрації відпала.

Та в наш час художники знову повертаються до цього жанру. Проте фокус уваги зміщується до зображуваного об’єкта. Якщо раніше основним завданням художника було точне відображення морфології рослини для подальшого використання цього виду людиною (споживання), тепер художник навпаки намагається продовжити життя конкретної рослини у своєму малюнку (співпереживання).

Під час експонування робіт учасниці проекту також можуть запропонувати глядачам безкоштовні лекторії (з історії ботанічного живопису, гербарології тощо) та майстер-класи акварельної ілюстрації для дорослих та дітей. Довідки – за тел. (044) 425-12-66.

Сайт проекту «Ботанічні історії»: https://spirtus-art.com/botanical_art_exhibition

 

Ласкаво просимо! Вхід вільний!

 

 

Час роботи виставкових залів:
Пн.- Пт. – 10:00 – 19:00; Сб. – 10:00 – 18:00; Нд. – вихідний.

 

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В, ст.м. «Контрактова площа»

 

Із питань отримання фотографій, відео-матеріалів, організації ексклюзивних інтерв’ю, сюжетів, цікавих та корисних матеріалів – звертайтеся до Ольги Музиченко за тел.: 097-98-22-783 або по е-mail: [email protected].

Мої відео