Ukraine People

Виїзне консультування та правопросвітництво із земельних питань за участі волонтера системи БПД

Виїзне консультування та правопросвітництво із земельних питань за участі волонтера системи БПД
182457 ПЕРЕГЛЯДІВ

В рамках реалізації проєкту "Програма "Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство" та з метою підвищення правової обізнаності громадян у сфері земельних правовідносин, керівником Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Брусом за участі волонтера системи БПД Максима Журби здійснено виїзне консультування жителів Лукашівського старостинського округу та проведено інформаційну лекцію для землевласників та землекористувачів з питань зміни цільового призначення земельної ділянки.

«Земельні питання завжди були і залишаються доволі актуальними для населення, адже майже у кожного жителя сільської місцевості виникають питання щодо оренди, продажу, оформлення/переоформлення документів на земельну ділянку, зміни її цільового призначення», - зазначив волонтер системи БПД Максим Журба.

Землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

а) сільськогосподарського призначення;

б) житлової та громадської забудови;

в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;                                                                   

г) оздоровчого призначення;

ґ) рекреаційного призначення;

д) історико-культурного призначення;

е) лісогосподарського призначення;

є) водного фонду;

ж) промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Сергій Брус повідомив: «Відповідно до чинного законодавства України, земельна ділянка має свій унікальний код – кадастровий номер, який після присвоєння не змінюється. Але, цільове призначення земельної ділянки власник може змінити. Для цього необхідно виконати певний алгоритм дій, щоб в майбутньому не виникало підстав для визнання реєстрації зміни цільового призначення земельної ділянки не дійсною».

Етап 1: розроблення документації із землеустрою.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (крім земельних ділянок державної або комунальної власності), цільове призначення якої змінюється, розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу органу виконавчої влади, місцевого самоврядування.

Етап 2: затвердження місцевою радою проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у зміні цільового призначення земельної ділянки або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Етап 3: внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

Внесення до земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки здійснюється безоплатно, а інформація про нове цільове призначення земельної ділянки передається автоматично з Державного земельного кадастру до Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Важливо! У разі зміни цільового призначення земельної ділянки несільськогосподарського призначення з віднесенням такої земельної ділянки до категорії земель сільськогосподарського призначення, власником якої є особа, яка відповідно до положень Земельного кодексу України не може набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, така земельна ділянка підлягає відчуженню протягом одного року з дня внесення до Державного земельного кадастру відомостей про змінене цільове призначення земельної ділянки.

Зміна цільового призначення земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення здійснюється за умови відшкодування власником земельної ділянки (а для земель державної та комунальної власності - користувачем) втрат сільськогосподарського, лісогосподарського виробництва.

Після правопросвітницького заходу в приміщенні будинку культури діяв консультаційний пункт, під час якого всі бажаючі отримали правові консультації із земельних та інших правових питань.

З метою подальшого інформаційного супроводу серед присутніх поширено тематичні буклети та плакати системи безоплатної правової допомоги з земельних питань.

Теги: Черкаси,Золотоноша,земельні питання,земельні консультації,безоплатна правова допомога
Мої відео