Ukraine People

Інвестиції в розвиток дітей - шлях до викорінення порочного кола бідності

Інвестиції в розвиток дітей - шлях до викорінення порочного кола бідності
329023 ПЕРЕГЛЯДІВ

Діти, що народилися в злиднях, не зможуть, зі значним ступенем вірогідності, вирватися з них в дорослому житті через низку обставин, які призводять до того, що сім'ї залишаються бідними з покоління в покоління.

Про це йдеться в доповіді Організації Об’єднаних Націй «Зберігається в злидні: як реальна рівність може розірвати порочні круги». Він був підготовлений Спеціальним доповідачем ООН з питання про крайню бідність Олів'є де Шуттер.

Правозахисник Організації Об’єднаних Націй вивчив багато факторів, які не дозволяють людям вирватися з бідності, включаючи якість охорони здоров'я, житла, освіти, а також зайнятість. Він прийшов до висновку, що масштаби нерівності розширюються з кожним роком - у людей, що народилися в бідних сім'ях сьогодні, набагато менше шансів опинитися серед забезпечених людей, ніж у покоління 1940-х.

«Найбагатші 10 відсотків населення, які живуть в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), володіють 52 відсотками загального чистого багатства, в той час, як на 60 відсотків будинків припадає трохи більш як 12 відсотків від загального багатства ..», - сказав Олів'є де Шуттер, виступаючи перед делегатами в Третьому комітеті Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. У своїй доповіді він зазначив, що в країнах ОЕСР дітям з найбідніших верств потрібно від чотирьох до п'яти поколінь, щоб досягти рівня середнього заробітку.

На сьогоднішній день приблизно 63 відсотки дітей високоосвічених батьків отримують вищу освіту, в той час, як серед дітей, чиї батьки не закінчили середню школу, його отримують лише 15 відсотків.

У Сполучених Штатах діти з сімей освічених батьків використовують більш ніж у два рази більше слів, ніж діти з малозабезпечених сімей. Вони також мають більше формувальних вражень: так, в період від народження до 6 років діти в сім'ях з низьким рівнем доходу в Сполучених Штатах проводять майже на 1300 годин менше часу в нових місцях і на 400 годин менше часу в процесі навчання грамоті, ніж діти з сімей з високим рівнем доходу. Ще один фактор концентрації доходів - це передача матеріальних цінностей від покоління до покоління. У Європі та Сполучених Штатах частка успадкованого багатства зросла з 30-40 відсотків в період з 1950 по 1980 рік до 50-60 відсотків в період з 2010 року.

Він зазначає, що нерівномірний розподіл доходів відбувається в усіх країнах світу. У Російській Федерації у 2019 році на найбільш забезпечений один відсоток населення довелося в середньому 20 відсотків національного доходу, що в 50 разів перевищує заробіток найменш забезпечених 50 відсотків.

Спеціальний доповідач закликав всі країни світу боротися з дитячою бідністю, яка веде не тільки до порушення прав людини, але також до величезних соціальних витрат. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, дитяча бідність щорічно обходиться в більш ніж в 1 трильйон доларів, що становить 5,4 відсотка валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, з огляду на втрату продуктивності, збільшення витрат на охорону здоров'я і витрати, пов'язані зі злочинністю, а також дитячу безпритульність.

 

Експерт упевнений, що покінчити з порочним колом злиднів цілком можливо, якщо вкладати кошти у виховання та освіту дітей молодшого віку, забезпечити інклюзивну освіту, встановити базовий дохід для молоді та збільшити податок на спадок, а також заборонити дискримінацію за ознакою соціально-економічного нещастя. За його словами, в боротьбі з нерівністю інвестиції в ранній розвиток дитини набагато більш ефективні, ніж витрати на освіту дітей старшого віку.

Мої відео