Ukraine People

Сирія: незважаючи на труднощі, необхідно продовжити роботу над конституцією

Сирія: незважаючи на труднощі, необхідно продовжити роботу над конституцією
241346 ПЕРЕГЛЯДІВ

Змученим збройним конфліктом, що триває, бідністю і пандемією сирійцям належить пережити чергову сувору зиму

Попри те, що підсумки нещодавніх переговорів щодо сирійської конституції «викликають розчарування», члени конституційного комітету мають продовжити свою важливу роботу. Про це під час засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй заявив Спеціальний посланник ООН із Сирії Гейр Педерсен.

Учасникам п'ятиденних переговорів щодо сирійської конституції, які завершилися минулого тижня в Женеві, не вдалося досягти консенсусу з цілої низки питань. За словами Педерсена, сторони не змогли домовитись і про дату наступної зустрічі. Спецпосланець сподівався, що учасники переговорів розпочнуть роботу над упорядкуванням тексту проекту конституції, проте цього не сталося. Попри розчарування, Педерсен вважає, що не можна опускати руки, необхідно наполегливо продовжувати роботу у цьому напрямі.

Тим часом ситуація в Сирії продовжує погіршуватися як у сфері безпеки, так і в галузі економіки, повідомив членам Ради Безпеки заступник Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з гуманітарних питань, Координатор надзвичайної допомоги ООН Мартін Гріффітс.

«Насильство, як і раніше, призводить до загибелі мирних сирійців, включаючи жінок і дітей», – зазначив він. За даними Організації Об’єднаних Націй, цього місяця інциденти, пов'язані з безпекою, почастішали по всій території Сирії. Минулого тижня в результаті нападу в провінції Ідліб загинули 10 мирних жителів і понад 30, включаючи школярів, зазнали поранень. «Усі сторони конфлікту мають захищати мирне населення та об'єкти громадянської інфраструктури», – наголосив Мартін Гріффітс.

Торкнувшись теми економічного стану в Сирії, заступник голови ООН зазначив, що повсякденне життя в цій країні стає дедалі важчим: понад 90 відсотків населення живе за межею бідності. Щоб звести кінці з кінцями багато сирійців погоджуються на будь-яку роботу і в результаті стикаються з ризиком експлуатації.

Крім наростальної бідності та погіршення ситуації з продовольством, жителі Сирії стикаються з наслідками нової хвилі COVID-19. Число зареєстрованих випадків зараження коронавірусом зростає, відділення інтенсивної терапії по всій Сирії працюють на межі можливостей, а рівень вакцинації залишається нижчим від двох відсотків.

«Змученим збройним конфліктом, що триває, бідністю і пандемією сирійцям належить пережити чергову сувору зиму, – сказав Мартін Гріффітс. – Близько двох мільйонів людей на північному заході країни, переважно жінки та діти, живуть у переповнених та неміцних притулках у таборах, розташованих у долинах, що регулярно затоплюються, і на скелястих схилах. Хоча Організація Об'єднаних Націй та її партнери роблять все можливе для надання допомоги найбільш уразливим групам населення Сирії, значний дефіцит фінансування зберігається».

Заступник голови Організації Об’єднаних Націй закликав усі сторони конфлікту до Сирії забезпечити безперебійне доставлення гуманітарної допомоги. «Нам потрібні гарантії безпеки від сторін на місцях, – заявив він. – Коли справа доходить до надання життєво важливої допомоги, мають бути відкриті усі канали зв'язку».

За словами Гріффітса, жителям Сирії потрібна надзвичайна гуманітарна допомога та розширення доступу до основних соціальних послуг. Діти мають ходити до школи, а будь-який житель країни – мати змогу звернутися до лікаря. «І, звичайно, сирійцям потрібен мир», – завершив свій виступ заступник Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй.

Мої відео