Ukraine People

Борнмут і Забарний. Американські власники, довгостроковий проект, недосвідчений тренер

Борнмут і Забарний. Американські власники, довгостроковий проект, недосвідчений тренер
279884 ПЕРЕГЛЯДІВ

У "Борнмуті" дуже задоволені трансфером Іллі Забарного. "Cherries complete Zabarnyi coup", – так один з аутсайдерів АПЛ оголосив про трансфер українця, що можна перекласти як "вишеньки зірвали джекпот, підписавши Забарного". Таке ж захоплення можна почути і від офіційних осіб клубу. "Забарний має статус одного з найбільш багатообіцяючих захисників у світі. Ми очікуємо, що він продовжить свій розвиток у нашому клубі, і стане одним із найважливіших і найцінніших гравців нашої команди", – сказав виконавчий директор "Борнмута" Нейл Блейк.

Підписавши Іллю Забарного, "Борнмут" виконав для себе дві мети: команді потрібен був ще один центральний захисник, крім того, клуб за не дуже великі гроші взяв талановитого футболіста з великим потенціалом для перепродажу.

Що у "Борнмута" з грою?

"Борнмут" пропустив найбільшу кількість голів серед усіх команд АПЛ (42). Однак кожна цифра потребує свого аналізу. 16 голів (38% від загальної кількості) "Борнмут" пропустив у перших чотирьох турах, програвши "Манчестер Сіті" 0:4, "Арсеналу" 0:3 і "Ліверпулю" 0:9. Після гри з "Ліверпулем" екс-тренера Скотта Паркера відправили у відставку, і під керівництвом Ґарі О'Ніла, який раніше мав приставку в.о., а нині затверджений на посаді головного тренера, "вишеньки" пропустили 26 голів у 16 турах, тобто 1.6 м'яча за матч проти чотирьох у середньому за 90 хвилин у стартових чотирьох турах АПЛ.

Багато в чому Паркер був звільнений не за результат матчу з "Ліверпулем", а за свої песимістичні коментарі після гри. Екстренер "Борнмута" сказав, що його команда стала слабшою після свого виходу з Чемпіоншипа в АПЛ, недвозначно дорікаючи керівництву клубу за пасивність на трансферному ринку. І справді, порівняно з шаленими витратами "Ноттінгем Фореста" і розумними угодами "Фулгема", двох інших новачків АПЛ, робота "Борнмута" на ринку виглядала дуже скромно. Це була команда рівня Чемпіоншипа.

Ґарі О'Ніл, який замінив Паркера, запропонував позитивніший підхід, але за нього насамперед говорили результати – у "Борнмута" була серія з шести матчів без поразок (дві перемоги, чотири нічиї), що дало змогу команді зробити стрибок у середину таблиці. Але успішний відрізок "вишеньок" стався завдяки збігу низки обставин – у команди був гарний календар, вона вигравала ті матчі, у яких награла на нічию, та ділила очки із суперником там, де заслуговувала на поразку. Зрештою, істинний рівень команди знову проявив себе – "Борнмут" програв десять із 13 наступних матчів у всіх турнірах, двічі перемігши тільки в "Евертона" в чемпіонаті та Кубку ліги. У деяких поєдинках О'Ніл і його команда ледь не стрибали вище за голову, "Борнмут" вигравав у два м'ячі у "Лідса" і "Тоттенгема", але в підсумку обидва рази програвав (2:3, 3:4) після замін суперника в другому таймі. У "вишеньок" не було своїх резервів. Зрештою після поєдинку з "Ноттінгем Форест", коли "Борнмут" знову не втримав перемогу (1:1), тепер вже Ґарі О'Ніл заговорив, що команді "потрібна допомога", маючи на увазі посилення на трансферному ринку.

Борнмут і Забарний. Американські власники, довгостроковий проект, недосвідчений тренер

"Борнмут" – це команда без певного ігрового стилю. Минулого сезону в Чемпіоншипі команда Паркера досить успішно грала в позиційний футбол, в АПЛ рівень суперників не дає змоги "Борнмуту" діяти з позиції сили, але й для контратакувальної гри "вишеньки" не мали достатньо футболістів зі швидкістю, технікою та вмінням індивідуально вирішувати епізоди. За кількістю ударів та xG "Борнмутом" із відривом найгірша команда ліги, "вишеньки" треті з кінця і за кількістю "швидких атак" та "атаках через білд-ап". Не все так вдало і біля своїх воріт. Ніхто в АПЛ не пропускав так багато голів після стандартів, як "Борнмут" (13).

Перед чемпіонатом світу-2022 власники "Борнмута" розглядали варіант із Марсело Б'єлсою, але все ж вирішили надати недосвідченому О'Нілу, для якого це перша робота головним тренером, контракт на півтора року.

Чи є шанс на порятунок? 

У боротьбі за виживання беруть участь сім команд, не так далеко і "Ноттінгем Форест" с "Крістал Пелас", враховуючи, що попереду ще 18 турів.

# Команда І В Н П М РМ О
12 "Крістал Пэлас" 20 6 6 8 18-27 -9 24
13 "Ноттінгем Форест" 20 5 6 9 16-35 -19 21
14 "Лестер Сіті" 20 5 3 12 28-35 -7 18
15 "Лідс Юнайтед" 19 4 6 9 26-33 -7 18
16 "Вест Гем Юнайтед" 20 5 3 12 17-25 -8 18
17 "Вулвергемптон" 20 4 5 11 12-30 -18 17
18 "Борнмут" 20 4 5 11 19-42 -23 17
19 "Евертон" 20 3 6 11 15-28 -13 15
20 "Саутгемптон" 20 4 3 13 17-35 -18 15

Крім Забарного, "Борнмут" підписав ще п'ять футболістів, і О'Ніл не може гаяти час на їхню адаптацію. Крім нещасного "Евертона", який взимку не здійснив жодного трансферу, "Саутгемптон", "Вулвергемптон", "Лідс", "Ноттінгем Форест" і "Лестер" витратили десятки мільйонів фунтів на нових футболістів, а у "Вест Гема" і так був найсильніший склад серед групи аутсайдерів. Не на користь "Борнмута" грає недосвідченість головного тренера. "Саутгемптон", "Вулвергемптон" і "Евертон" зробили менеджерські перестановки, а "вишеньки" все ж довірилися 39-річному Ґарі О'Нілу, який провів лише 19 матчів у ролі менеджера, цей показник тьмяніє порівняно з Шоном Дайчем (майже 500 ігор) і Натаном Джонсом (понад 300), а також досвідом та досягненнями таких тренерів, як Хулен Лопетегі, Девід Мойєс, Джессі Марш, Брендан Роджерс і Стів Купер.

Однак характер трансферів говорить про те, що керівництво клубу довіряє своєму тренеру. О'Ніл говорив, що команді потрібна швидкість і техніка для гри на контратаках, і такі новачки, як 20-річний вінгер Данго Уттара (22.5 млн), 23-річний форвард Антуан Семеньйо (10 млн), фулбек Матеус Вінья з "Роми" (оренда) і 22-річний атакувальний хавбек Хамед Траоре (оренда із зобов'язанням викупу в 30 млн), повністю відповідають профілю О'Ніла. Але крім своїх ігрових якостей, ці футболісти, як і Ілля Забарний, мають інші переваги. Щоб у цьому розібратися, потрібно повернутися до персони власника клубу.

Звідки гроші?

Як і "Челсі", "Борнмут" перейшов із рук російського бізнесмена до структури американських інвесторів, які спеціалізуються на спортивних активах. "Борнмут", звісно ж, коштував дешевше за лондонський клуб. Консорціум Black Knight Football Club, до якого входять бізнесмен Білл Фоулі та відомий голлівудський актор Майкл Б. Джордан, заплатив у грудні за "вишеньок" сто мільйонів фунтів.

Як і Тодд Боулі, обличчя нових власників "Челсі", Фоулі вірить у мультиклубну модель, як-от City Football Group або Red Bull, у розумний скаутинг, який ґрунтується на аналітиці, та всі інші модні ідеї американських інвесторів. У зимове трансферне вікно "Борнмут" підписував переважно молодих футболістів із великим потенціалом, вартість яких може зрости в кілька разів. Звідси і такий захват від Забарного, і не випадково захисник "Динамо" був представлений у ролику з використанням гри Football Manager, одне з головних задоволень якої полягає в пошуку та розвитку молодих футболістів.

Для Фоулі та Black Knight Football Club "Борнмут" – це довгострокова інвестиція, факт того, що для посилення команди не було підписано футболістів на "тут і зараз" свідчить про те, що виліт до Чемпіоншипу залишається небажаним варіантом, але не буде катастрофою.

З ким конкуруватиме Забарний?

Ґарі О'Ніл іноді може почати матч із трьома центрбеками, але все ж більше довіряє схемі 4-2-3-1. У "Борнмута" номінально є чотири центрбеки. Капітан і основний гравець Ллойд Келлі (24), який пропустив чимало матчів у сезоні через травму, не буде безпосереднім конкурентом Забарного, оскільки він лівоногий футболіст. Як утім, і аргентинець Маркос Сенесі (25), куплений у "Фейєноорда" влітку за 15 млн євро. Правих центральних бека у "Борнмута" два – це 25-річний гравець збірної Вельсу Кріс Міфем, який не показує в нинішньому сезоні стабільну гру, і орендований у "Саутгемптона" Джек Стівенс (29), який має роль резервіста.

У О'Ніла немає стабільно награної пари центрбеків, тому дорога в основу Забарному відкрита, і вміння українського центрбека грати ногами йому явно стане в нагоді в контратакувальній моделі тренера "Борнмута".

Борнмут і Забарний. Американські власники, довгостроковий проект, недосвідчений тренер

"Борнмут" за своїм статусом один із найскромніших клубів в АПЛ, тут немає такої вимогливої та токсичної атмосфери як в "Евертоні", і немає такої високої планки очікувань як у "Вест Гемі" та "Вулвергемптоні", які зробили різкий регрес від учасників єврокубків до кандидатів на виліт. "Борнмут" тільки починає свій шлях із новими власниками, і якщо вони розвиватимуть клуб правильними темпами та їхній інтерес не згасне у світлі можливого вильоту до Чемпіоншипу, це буде гарне середовище для розвитку молодих футболістів, зокрема Забарного.

Щоб залишитися і закріпитися в такому топ-чемпіонаті, як АПЛ, потрібно працювати, працювати і ще раз працювати, і ніколи не сумніватися у своїх здібностях. Сподіваємося, що Забарний збереже в собі ці якості.

Джерело

Теги: Борнмут,Ілля Забарний,Ілля Забарний Вікіпедія,Забарний,Забарний Вікіпедія,АПЛ, англійська Прем'єр-ліга,Прем'єр-ліга,Нейл Блейк,Блейк,Манчестер Сіті,Арсенал, Арсенал Вікіпедія,Ліверпуль,Скотт Паркер,Паркер,Ґарі О'Ніл,Ноттінгем Форест,Чемпіоншип,Фулгем,Кубок ліги,Евертон,Лідс,Тоттенгем,Крістал Пелас,Вест Гем,Саутгемптон, Вулвергемптон, Лідс, Ноттінгем Форест, Лестер, Вест Гем,Шон Дайч,Шон Дайч Вікіпедія,Натан Джонсон,Натан Джонсон Вікіпедія,Хулен Лопетегі, Девід Мойєс, Джессі Марш, Брендан Роджерс, Стів Купер,Хулен Лопетегі Вікіпедія, Девід Мойєс Вікіпедія, Джессі Марш Вікіпедія, Брендан Роджерс Вікіпедія, Стів Купер Вікіпедія,Антуан Семенйо,Антуан Семеньйо, Матеус Вінья,Білл Фоулі,Black Knight Football Club,Майкл Б. Джордан,Маркос Сенесі,Джек Стівенс,Фейєноорд,Ллойд Келлі,Кріс Міфем
Автор: admin.sportcomua
Мої відео