Ukraine People

Мінінтеграції передало МВС повноваження з пошуку зниклих безвісти

Мінінтеграції передало МВС повноваження з пошуку зниклих безвісти
360119 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабінет міністрів передав повноваження з розшуку людей, які зникли безвісти за особливих обставин, Міністерству внутрішніх справ. 

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук 12 вересня.

Цьому передувала зустріч віцепрем'єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук  із представниками громадських організацій Коаліції «Україна. П’ята ранку». Учасники зустрічі обговорювали  питання, які стосуються повернення депортованих і взятих у заручники цивільних українських громадян.

Оскільки в міжнародному праві немає такого поняття як цивільний заручник, це блокує процеси їх повернення. Ба більше, російська федерація приховує будь-яку інформацію про них, аби уникнути відповідальності за цей злочин.

Відтак, присутні наголосили на необхідності напрацювання системної роботи органів державної влади щодо пошуку та встановлення місця утримання осіб, яких можна вважати цивільними заручниками. Для цього треба визначити суб’єкт, який формуватиме і реалізуватиме державну політику у сфері захисту та повернення цивільних осіб, які були позбавлені свободи державою-агресором.

Окрім цього, учасники обговорили  супровід повернених із полону цивільних, адже їм так само як і військовополоненим необхідно надавати комплексну допомогу. Йдеться про психологічну підтримку, реабілітацію, гуманітарну допомогу тощо.

«Ми маємо повернути всіх. Як військовополонених і дітей, так і цивільних. Для цього ми спільними зусиллями маємо напрацювати такий алгоритм», — заявила Ірина Верещук.

Так Кабмін й вирішив передати обов'язки з розшуку людей, які зникли безвісти до МВС.

«Передано від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України до Міністерства з питань внутрішніх справ повноваження з координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вирішення інших, повʼязаних з цим питань відповідно до ЗУ «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», — заявив Тарас Мельничук  за підсумками засідання Кабінету міністрів у вівторок.

Уряд вніс зміни до Положення про Міністерство внутрішніх справ України, якими визначив відомство головним центральним органом виконавчої влади в частині повноважень з координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та «вирішення інших повʼязаних з цим питань».

Також уряд вніс зміни до Порядку утворення та діяльності пошукових груп з пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Згідно з ними, Генеральний штаб Збройних Сил має утворювати пошукові групи за погодженням з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими. Діяльність Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин забезпечуватиме МВС.

Хто підпадає під категорію "зниклих безвісти"?

Як повідомляли в Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зниклими безвісти за особливих обставин вважаються особи, які зникли у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

За словами Міністерства внутрішніх справ, наразі через повномасштабне вторгнення росії, зниклими безвісти за особливих обставин вважаються близько 24 тисяч українців.

Нагадаємо, що раніше Ірина Верещук  відвідала Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лiсова Поляна». Так вона  взяла участь у стратегічній сесії щодо модернізації державних ветеранських політик. 

Мої відео