Ukraine People

В рамках UNITED24 зібрано майже 100 млрд грн. Їх витратять на розмінування

В рамках UNITED24 зібрано майже 100 млрд грн. Їх витратять на розмінування
385827 ПЕРЕГЛЯДІВ

Більше ніж 97 млн грн надійшли на рахунок Міністерства економіки для фінансування заходів гуманітарного розмінування в рамках платформи UNITED24.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Згідно з рішенням, яке ухвалила Комісія з питань визначення обсягу коштів для задоволення потреб зі здійснення заходів гумрозмінування під головуванням заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного, ці кошти розділять між Держслужбою з надзвичайних ситуацій та Державною спеціальною службою транспорту для придбання техніки та обладнання для розмінування.

Частина з них фінансуватиме придбання ДССТ машини дистанційного механізованого розмінування важкого типу (аналог МV-10). Техніка була замовлена Державною спеціальною службою транспорту ще минулого року, дві третини вартості машини – а це понад 49 млн грн - ДССТ сплатила з бюджетних коштів. Відтак решта вартості буде покрита за рахунок коштів платформи UNITED24, призначених для гумрозмінування.

Також на ці кошти Державною спеціальною службою транспорту (ДССТ) удуть придбані 400 захисних забрал та 400 захисних фартухів сапера гуманітарного розмінування, що дозволить ДССТ укомплектувати додаткові підрозділи. Як зазначив під час засідання Комісії представник ДССТ, обладнання планується закупити у вітчизняного виробника.

Тоді як Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) на кошти UNITED24 придбає два сідельних тягачі для перевезення машин дистанційного механізованого розмінування. Це дозволить підрозділам оперативно переміщати наявну техніку дистанційного розмінування до визначених локацій та пришвидшить роботи з очищення території України. Окрім того, Комісія задовольнила заявку ДСНС щодо виділення коштів на придбання трьох броньованих піротехнічних машин легкого типу для перевезення вибухонебезпечних предметів.

Заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний під час засідання Комісії запропонував заявникам у подальшому робити акцент на придбання обладнання вітчизняного виробництва.

«По-перше, насамперед звертати увагу на придбання необхідного обладнання для розмінування. Його бракує, і ці потреби ми можемо задовольнити швидше і в більших обсягах. По-друге, що найважливіше, - купувати вітчизняне. Ми зустрічалися з виробниками, що працюють у цьому напрямку. Від них є пропозиція, є бажання масштабуватися. З’являються нові виробники, відбувається локалізація – напрямок потужно розвивається. Держава максимально рішуче налаштована підтримувати вітчизняного виробника, зокрема стимулюванням попиту. Тому закликаємо там, де можливо, купувати українське», — сказав заступник очільниці Мінекономіки.

У Мінекономіки зазначають, що Президент України Володимир Зеленський у травні минулого року вперше оголосив про запуск в рамках платформи на підтримку України UNITED24 окремого напряму для збору коштів на гуманітарне розмінування. А також раніше на рахунки Міністерства економіки для фінансування заходів гуманітарного розмінування в рамках платформи на підтримку України UNITED24 надійшли понад 35,5 млн грн, що комісія розподілила на придбання обладнання для інженерно-саперних розрахунків  ДССТ та оперативної піротехнічної машини важкого типу для ДСНС.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про публічні закупівлі, які тепер здійснюватимуться за бюджетні кошти. Це стосується закладів освіти, охорони здоров'я та інших держзамовників, адже тепер вони  купуватимуть низку продуктів, в першу чергу, за електронним каталогом.
Мої відео