Ukraine People

За впровадження стандартів освіти рф на захопленій Луганщині підозрюються двоє псевдодиректорок

За впровадження стандартів освіти рф на захопленій Луганщині підозрюються двоє псевдодиректорок
383461 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомлено про підозру «директоркам» шкіл на захопленій території регіону.

Їм інкриміновано вчинення дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані – мешканки міста Лисичанськ та села Кам’янка, що на Старобільщині, колишні місцеві директорка та вчителька початкових класів.

Після повномасштабного російського вторгнення почали співпрацювати з ворогом.

Одна в березні 2022 року була призначена окупантами на посаду «директора державної загальноосвітньої установи лнр «Камянська середня школа»».

Інша ‒ в липні 2022 року очолила так званий «державний бюджетний загальноосвітній заклад лнр «Лисичанська середня школа №4»».

Псевдодиректорки перереєстрували освітні заклади за законодавством рф та почали впроваджувати стандарти освіти країни-агресора.

Вони закликають вчителів до співпраці з окупантами та пропонують укладати трудові договори із вказаними закладами, сприяють вилученню українських підручників та заміні їх на російські.

Зустрічаються з представниками рф, волонтерськими організаціями, які в якості «гуманітарної допомоги» передають підручники та художню літературу російських авторів.

За сприяння псевдодиректорок в школах проводяться так звані «розмови про важливе», під час яких дітям нав’язують російську історію, вихваляють її культуру та учасників «сво».

Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у розшук та обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють слідчі СУ ГУНП в Луганській області та ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури (за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

Мої відео