Ukraine People

АРТпроєкт #ЗНАЙ_НАШИХ: веслування на байдарках і каное – спортивна гордість ПНПУ імені В. Г. Короленка

АРТпроєкт #ЗНАЙ_НАШИХ: веслування на байдарках і каное – спортивна гордість ПНПУ імені В. Г. Короленка
176150 ПЕРЕГЛЯДІВ

Веслування на байдарках і каное– олімпійський вид спорту з 1936 року (вперше був представлений на Олімпійських іграх 1924 р. як неофіційний вид). За 25-річну історію факультету фізичного виховання ПНПУ імені В. Г. Короленка його честь у цьому олімпійському виді спорту захищали спортсмени різних років випуску.

Юрій Чебан – випускник факультету фізичного виховання 2008 р., український веслувальник-каноїст, заслужений майстер спорту, дворазовий чемпіон ХХХ (Лондон, 2012) та ХХХІ (Ріо-де-Жанейро, 2016) Олімпійських ігор. Бронзовий призер Олімпійських ігор в Пекіні (2008). Нагороджений Орденом «За заслуги» II ст., Орденом «За заслуги» III ступеня, Орденом «За мужність» III ступеня. Після Олімпіади 2016 Юрій Чебан прийняв рішення завершити виступи і висунув свою кандидатуру на посаду головного тренера збірної України з веслування на байдарках і каное. Був затверджений на посаді Міністерством молоді та спорту України (Тренери – В’ячеслав Сорокін, Людмила Чебан. Перший тренер – Євгеній Лесяк).

Марія Кічасова-Скорик – випускниця факультету фізичного виховання 2006 р., майстер спорту міжнародного класу, українська спортсменка, веслувальниця на байдарках, чемпіонка Європи, призерка чемпіонатів світу та Європи. На чемпіонаті Європи 2015 р., що проходив у чеському Рачице, здобула срібну медаль у байдарці-четвірці на дистанції 500 метрів. На чемпіонаті світу, що був ліцензійним на Олімпійські ігри 2016, зайняла 7 місце у байдарці-четвірці, що дозволило екіпажу відібратися на турнір. На чемпіонаті Європи 2017 р. стала чемпіонкою Європи у парі з Анастасією Горловою на дистанції 200 метрів та виграла бронзову медаль у складі екіпажу з Анастасією Тодоровою, Марією Повх та Інною Грищун на дистанції 500 метрів (Тренери – Сергій Кічасов, заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное; Ольга Кічасова, заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное).

Олександр Литвиненко – випускник факультету фізичного виховання 2001 р., майстер спорту міжнародного класу з веслування на байдарках і каное, учасник XXVI Олімпійських ігор в Атланті (1996 р.).

Едуард Шеметило– випускник факультету фізичного виховання 2014 р., заслужений майстер спорту України з веслування на байдарках і каное, член основного складу національної збірної команди України з веслування на байдарках і каное, чемпіон та призер чемпіонатів Світу та Європи. Займається в програмі каное-марафон. Представляв клуби: ШВСМ, Колос, ЗСУ. Нагороджений Орденом «За заслуги» IIІ ст. (Тренери – Олег Камерилов, Тетяна Кострома).

На всеукраїнських і міжнародних змаганнях честь факультету фізичного виховання захищали такі спортсмени: Роман Скорик, Станіслав Шиманський, Дмитро Загній, Марина Пивовар, Єлизавета Калініченко, Надія Білогаєнко, Сергій Хоменко, Владислав Цомпель, Ігор Гаврилейко, Владислав Решетов, Антон Плескач, Денис Решетніков, Денис Городнюк, Юрій Шевченко, Вікторія Кришталь, Анатолій Літушов, Андрій Ромащенко, Артем Тищук, Павло Рихтюк. Серед них кандидати та майстри спорту України, багаторазові призери та переможці національних та міжнародних змагань.

Славні традиції веслування продовжують нинішні студенти факультету фізичного виховання: Вікторія Мунтян, Владислав Дігтяр, Тарас Кузик, Ігор Новак, Владислав Насальський.

Багаторічні успішні виступи полтавських спортсменів з веслування на байдарках і каное на різних рівнях пов’язані з тим, що спортивні школи міста Полтава та Полтавської області, зокрема Полтавської ДЮСШ, мають потужний тренерський авангард, до складу якого входять випускники факультету фізичного виховання: Микола Мацапура – заслужений тренер України, тренер-викладач з веслування на байдарках і каное, керівник веслувального клубу «Гірник», Олег Камерилов – заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Євгеній Лесяк – заслужений працівник фізичної культури і спорту, заслужений тренер України, Ольга Кічасова – заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, Тетяна Кострома – заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, Сергій Кічасов – заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, Ірина Цимбал – заслужений тренер України з веслування на байдарках і каное, Дмитро Загній, Артем Баландін, Світлана Береза.

Короленківці, які займаються цим перспективним видом спорту, торують нові горизонти і справджують олімпійські надії наставників та тренерів, додаючи чергові перемоги до скарбниці слави рідного університету.

 

 

 

Мої відео