Ukraine People

Життя планети починається з Тебе

Життя планети починається з Тебе
221858 ПЕРЕГЛЯДІВ

18-річна жителька Києва Поліна Деркач запропонувала переробляти поліетилен у деталі для сільськогосподарської техніки. Свою ідею школярка обгрунтовує так: «Поліетилен, як відомо, довговічний, і цей його недолік для екології є водночас великим плюсом, якщо з нього виготовляти запчастини. Я проаналізувала: запчастини, які на 10% складаються з поліетилену, працюють довше і їх не потрібно часто змінювати».
Феномен дівчини поставив два національні рекорди України. Пластикові деталі спершу пропрацювали на площі 10 тисяч, а потім – 20 тисяч гектарів. Розробку, яку запропонувала Поліна Деркач і надалі випробовують на підприємствах України.
А от 17-річна киянка Єлизавета Столярчук презентувала проект винаходу, що дозволяє переробляти полімерні й органічні відходи за допомогою сонячної енергії та рідкого азоту. Єлизавета каже: «Метод енергоефективний, не шкодить довкіллю. Завдяки ньому з переробленого сміття можна отримати воду, бензин та газ, схожий на природний. Полімери перероблять на дизпальне, а органічні відходи – на біопальне. Реалізувати таке можна за допомогою хімічної реакції під назвою піроліз». За словами винахідниці, одна із основних переваг піролізу – екологічність.
16-річний школяр Одеської спеціалізованої школи №117 Едуард Шкуліпа розробляє систему розумних світлофорів. Причина винаходу для того, щоб зекономити час водіїв, що очікують у заторах, і тим самим знизити кількість шкідливих речовин, які потрапляють у середовище з вихлопами.
«Механізм складається із віртуальних смуг на дорозі. Вони зчитують масу та та швидкість усіх машин, які їдуть у кожному з напрямків. Інформація передається на комп’ютер, а той вирішує, який з напрямків краще пропустити, щоб зменшити викиди вуглекислого газу», - розповідає Едуард.
Свої проекти школярі презентували на онлайн-конференції TEDx JAS Countdown.

Мої відео