Ukraine People

Проблеми заробітної плати в Україні

Проблеми заробітної плати в Україні
218845 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже не перший рік наша держава здійснює реформи щодо європейської інтеграції. Після підписання перший домовленостей щодо вступу України в Європейській Союз, Верховна Рада почала працювати в напрямку прийняття законів, що максимально наблизять нас до рівня європейських країн. І дійсно, не будемо марно робити наклепи на наших держслужбовців, закони приймались, реформи затверджувалися, курс на євроінтеграцію набрав оборотів.
Багато сфер обслуговування вже сьогодні ні чим не гірші, ніж в сусідніх державах. Візьмемо наприклад комунальне господарство, енергетику, медицину, дійсно, відбулося багато змін. У багатьох регіонах України покращилося постачання води, світла, більш злагоджено працюють комунальні служби, лікарні та поліклініки отримали нове обладнання, нові машини швидкої допомоги.
Санітарні та екологічні норми на комунальних підприємствах майже такі, як у країнах ЄС. А розглянемо тепер вартість комунальних послуг, кошти за електроенергію, газ, світло- теж європейського рівня, вартість ліків та медичних послуг майже не поступається європейським. І все було б добре, якби не одне "але"- зарплатня працівників галузі, яка є дуже далекою від європейської.
Не можемо також стверджувати, що чиновники зовсім не дбають про свій народ, ні, кожного року йде підвищення зарплат, пенсій, проте чомусь не пропорційно цим зростанням, зростають і ціни у всіх сферах життя. Українці за їжу платять більшу частину доходів порівняно із громадянами інших країн Європи. Зарплати українців залишаються приблизно на одному рівні, а от вартість продуктів харчування дедалі вища. Зрозуміло, що порівняно із країнами Європи продукти у нас не такі вже й дорогі. Але ж і заробітна плата у закордонних громадян в рази вища. До прикладу, за статистикою українська сім’я витрачає на продуктовий кошик 57 % місячного доходу, в той час, коли європейська – всього 14%. Ситуацію із зростанням цін на продукти харчування може полегшити лише підвищення заробітної плати.
За розміром офіційної заробітної плати Україна перебуває на останньому місці у Європі. Якщо у країнах Європи низька зарплата в 12 разів менша від високої, то в нашій державі різниця сягає близько 50 разів і надалі зростає. Через низькі зарплати щороку чимало українців емігрують за кордон.
Проте, заробітна плата керівників держструктур сягає великих цифр у порівнянні із зарплатою лікарів, педагогів, шахтарів, працівників торгівлі та інших сфер роботи. Така значна різниця в оплаті призводить до поділу населення на багатих і бідних. Гідна зарплата у різних регіонах країни, яка могла б забезпечити комфортне життя українця повинна становити близько 20-30 тис. грн на місяць, тобто її потрібно підняти в декілька разів. Проте, зробити це швидко не так просто з таких причин: корупція, тінізація економіки, економічна криза тощо. Рівень оплати праці є показником добробуту суспільства. Тому питання покращення державного регулювання оплати праці в країні потребують негайного вирішення. Україна повинна черпати досвід іноземних країн з метою покращення стану соціального захисту населення. Гідний розподіл доходів допоможе подолати бідність в державі.
Підвищення заробітної плати є стимулом для розвитку економіки, завдяки якому можливе зростання внутрішнього попиту, піднесення національного виробництва та загальне покращення життя громадян країни. Ситуація вимагає негайних шляхів вирішення проблеми низької заробітної плати, в іншому ж випадку наші досвідчені фахівці, які працюють за європейськими стандартами, поїдуть за кордон отримувати європейські зарплати.

Мої відео