Ukraine People

Аліменти батьку: юристка системи БПД Миколаївщини допомогла "нагадати" повнолітньому сину про його обов'язок

Аліменти батьку: юристка системи БПД Миколаївщини допомогла "нагадати" повнолітньому сину про його обов'язок
13889 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дбати про власних батьків та допомагати їм у скрутному становищі. Здається, що це дії, які самі собою розуміються, адже це є своєрідною компенсацією за турботу надану батьками у дитинстві. Однак буває так, що дорослі діти забувають про своїх батьків. І якщо змусити любити і поважати своїх батьків неможливо, бо це етичні, а не юридичні поняття, то обов’язок утримувати непрацездатних батьків закріплений на законодавчому рівні. Тож якщо повнолітні діти не виконують цей обов’язок добровільно, то відповідне питання можна вирішити через суд. Подібна справа мала місце в практиці юристки Очаківського бюро правової допомоги Лілії Таворської.
Наприкінці 2020 року до бюро правової допомоги звернувся чоловік за допомогою в отриманні аліментів від свого повнолітнього сина. Поспілкувавшись з клієнтом та вивчивши матеріали справи фахівчиня з’ясувала, що чоловік має ІІ групу інвалідності та отримує пенсію, що складає 856 гривень щомісячно, при цьому інших джерел доходів не має, а тому його матеріальне становище є вкрай скрутним. Добровільно син батькові допомагати відмовлявся. За таких умов було вирішено звернутися до суду. Юристка підготувала відповідну заяву до суду, в якій зауважила на обставинах справи та представляла інтереси клієнта під час судового засідання.
За результатом розгляду справи суд заяву задовольнив в повному обсязі та зобов’язав стягувати з сина аліменти на утримання непрацездатного батька у розмірі 1/4 заробітку (доходу) щомісячно.
З повним текстом рішення суду можна ознайомитись за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/94276877.

В яких випадках батьки можуть отримувати аліменти від своїх батьків розповідає в.о. начальника Очаківського бюро правової допомоги Лілія Таворська

Згідно з частиною першою статті 2020 Сімейного кодексу України повнолітні діти зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Цей обов’язок включає сплату аліментів та участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.
Виконання обов’язку утримання батьків може здійснюватися у добровільному порядку або ж у судовому порядку (примусово).

Що робити, якщо повнолітні діти не надають матеріальну допомогу добровільно.
В такому випадку батьки мають право звернутися до суду. Позовна заява подається у порядку цивільного судочинства до місцевих загальних судів за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача або позивача. При цьому позов про стягнення аліментів може бути пред’явлений до одного чи кількох з дітей або до всіх дітей разом.
До позовної заяви додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги:
• документи, що підтверджують потребу у матеріальній допомозі (довідка з управління Пенсійного фонду про розмір пенсії, довідка з лікувальної установи про захворювання тощо)
• довідка про склад сім’ї
• довідка про заробітну плату відповідача (у разі наявності) тощо.
Зауважимо, що відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви у справах про стягнення аліментів позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справу у всіх інстанціях.

Відповідальність та наслідки за ухилення від утримування непрацездатних батьків
Стаття 165 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків законодавством. Так, злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків – карається:
• штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
• громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин;
• виправними роботами на строк до одного року;
• обмеженням волі на строк до двох років.
У випадку якщо особа, що вже раніше була засуджена за такий злочин, знову ухиляється від сплати коштів на утримання батьків, то щодо неї може бути застосовано покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк від двох до трьох років.

Важливо! За рішенням суду діти можуть бути усунені від права на спадкування за законом у випадку, якщо буде встановлено, що вони ухилялися від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

В яких випадках повнолітні діти звільняються від обов’язку утримувати батьків та обов’язку брати участь у додаткових витратах
В першу чергу, слід відзначити, що якщо мати чи батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дітей, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.
Повнолітні діти можуть бути звільнені від обов’язку утримувати батьків, якщо судом буде встановлено, що мати чи батько, що заявляють вимоги про надання їм утримання:
• ухилялися від виконання батьківських обов’язків.
• не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

Мої відео