Ukraine People

Правила добросусідства під час користування земельними ділянками

Правила добросусідства під час користування земельними ділянками
10193 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одним з важливих обов’язків землевласника чи землекористувача є дотримання правил добросусідства. Хоча стосунки із сусідами не завжди складаються як найкраще, необхідно пам’ятати, що за порушення правил добросусідства чинне законодавство передбачає адміністративну та цивільну відповідальність.
Про це фахівці Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД Ірина Миронюк та Анна Яроцька розповіли під час семінару для громадян, які перебувають на обліку «Центру надання соціальних послуг Маньківської селищної ради».
Згідно із Земельним кодексом України, добросусідство полягає у тому, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок, під час яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).
Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням.
Мають місце випадки, що з сусідньої земельної ділянки потрапляють корені та гілля дерев. У такому випадку, якщо це є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням, ви вправі відрізати корені і гілля дерев чи кущів, що заважають.
Якщо ваш сусід здійснює на своїй ділянці дії, які можуть шкідливо впливати на ваше здоров'я чи здоров'я вашої родини або ж нести шкоду вашим тваринам, земельній ділянці, псувати повітря – ви маєте право вимагати від сусіда припинення такої діяльності.
У випадку, якщо сусід не реагує на вашу вимогу, вам необхідно зафіксувати факт шкідливої діяльності на сусідній ділянці і звернутися до органів поліції для притягнення порушника до адміністративної відповідальності.
Зокрема, стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу на винну особу за самовільне випалювання рослинності або її залишків та опалого листя У розмірі від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме: від 3060 грн. до 6120 грн.
Непоодинокими є спори користувачів земельних ділянок щодо визначення меж сусідніх ділянок. Земельне законодавство регламентує, що власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню визначених меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Межі визначаються земельно-кадастровою документацією.
Якщо виявити дійсні межі земельних ділянок не можливо, їх встановлення здійснюється за фактичним її використанням. Якщо й фактичне використання ділянки встановити неможливо, то кожному із сусідів виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.
За знищення громадянами межових знаків земельної ділянки передбачається адміністративна відповідальність.
Якщо ваша та сусідня земельна ділянка відокремлені рослинною смугою, стежкою, рівчаком, каналом, стіною, парканом тощо, то ви та ваш сусід маєте право на їх спільне використання, якщо зовнішні ознаки не вказують на те, що споруда належить лише одному з сусідів.
Власники сусідніх земельних ділянок можуть користуватися такими межовими спорудами за спільною домовленістю. Витрати на утримання споруди в належному стані сусіди несуть у рівних частинах.
Аби уникнути славнозвісного сценарію із «Кайдашевої сім”ї» і не сваритися все життя з сусідом через грушку, яка стоїть на межі та через її плоди, слід пам’ятати, що дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев, належать власникам цих ділянок у рівних частинах.
Кожен з сусідів має право вимагати знищити дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на це покладаються на сусідів у рівних частинах. Сусід, який вимагає знищити дерева, які стоять на спільній межі, повинен самостійно нести витрати, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева.

На прикінці правопросвітницького заходу серед громадян розповсюджено інформаційні буклети з питань земельних правовідносин.

Довідково. Гаряча лінія системи БПД (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів): 0-800-213-103.

Мої відео