Ukraine People

Тарас Грень: карантин не позбавляє обов’язку вчасно сплачувати аліменти!

Тарас Грень: карантин не позбавляє обов’язку вчасно сплачувати аліменти!
12518 ПЕРЕГЛЯДІВ

У разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення пені у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості. Більше того, у разі заборгованості зі сплати аліментів понад чотири місяці до платника аліментів можуть бути встановлені обмеження щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, права полювання. А у випадку ухилення від сплати аліментів понад 6 місяців можлива й кримінальна відповідальність аж до обмеження волі на строк до двох років.
Зауважимо, що у період тимчасових карантинних обмежень усі примусові заходи теж застосовуються.
Станом на 06.05.2021 державними виконавцями Рівненщини стягнуто 51,6 млн грн заборгованості за виконавчими документами зазначеної категорії, з них 12 млн грн із застосуванням до боржників обмежень, встановлених ч.9 та 12 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження - зазначає Юрій Соценко, начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області.
Враховуючи, що під час карантину зросла кількість звільнень та змін в істотних умовах праці у вигляді зменшення розміру заробітної плати та перебування працівників у відпустці за власний рахунок, у платників аліментів з’явилися підстави для звільнення від відповідальності. Відтак, платник аліментів може звернутися до суду із позовом про звільнення від сплати заборгованості, якщо на це будуть обґрунтовані обставини, що мають істотне значення. Також, передбачена можливість збільшення або зменшення розміру аліментів за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану когось із них.
Важливо! Карантинні обмеження не є підставою для звільнення від обов’язку сплачувати аліменти на утримання своїх дітей, але можуть бути підставою для перегляду їх розміру, а також звільнення від відповідальності за невиконання відповідного обов’язку.

Мої відео